Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni tretman dohotka kojeg bračni drug, hrvatski porezni rezident, ostvaruje u Austriji od rujna 2015. g.

Datum objave: 02.08.2017, Klasa: 410-01/17-01/1726, Porezna uprava

Naziv mišljenja u izvorniku: Mišljenje o primjeni Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu („Narodne novine - Međunarodni ugovori“ br. 3/01)

Podnositelj upita postavio je upit vezano za porezni tretman dohotka kojeg bračni drug, hrvatski porezni rezident, ostvaruje u Republici Austriji. Naime, podnositelj upita ističe da je bračni drug od rujna 2015. godine zaposlen u Republici Austriji te da kao porezni obveznik Republike Austrije plaća porez u Republici Austriji i da isti nema nikakve veze s Republikom Hrvatskom. Podnositelj upita navodi da će za dohodak ostvaren u 2016. godini doći do pojave dvostrukog oporezivanja te moli pojašnjenje vezano za porezni tretman dohotka od nesamostalnog rada koji je bračni drug ostvario u Republici Austriji te način izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. U nastavku odgovaramo: U ovom slučaju, budući da hrvatski rezident ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada u Republici Austriji potrebno je primijeniti Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu (Narodne novine – Međunarodni ugovori broj 3/01.), u daljnjem tekstu: Ugovor, koji čini dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i po pravnoj je ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice