Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni položaj osobnih automobila, ostalih sredstava za osobni prijevoz te troškova korištenja

Datum objave: 08.03.2010, Klasa: 410-01/10-01/224, Porezna uprava

Društvo za nakladništvo i poslovne usluge R., iz Zagreba  obratilo nam se s upitom u vezi priznavanja pretporeza po ulaznim računima pri nabavi osobnih automobila i sredstava za osobni prijevoz te troškove korištenja tih dobara kad se zaposlenicima utvrđuje primitak u naravi kao i pitanje priznavanja pretporeza u vezi s utvrđivanjem nabavne cijene osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz.

U upitu se navodi da se stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 87/09.) te Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 149/09.) od 1. siječnja 2010. godine promijenio porezni položaj u vezi priznavanja pretporeza pri nabavi i korištenju osobnih automobila i sredstava za osobni prijevoz. Navodi se da brisanjem odredbe članka 2. stavka 1. točke 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost nedostaje poveznica sa odredbama Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04. – 146/08.) i zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04. – 73/08.), te se samo iz odredbi Zakona o porezu na dodanu vrijednost više ne može prepoznati mogućnost drukčijeg poreznog položaja korištenja osobnih automobila ili drugih sredstava ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice