Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni položaj odštete

Datum objave: 20.11.2007, Klasa: 410-19/07-01/1363, Porezna uprava

Poduzeće V.S.T. d.o.o., obavlja djelatnost međunarodnog prijevoza dobara. Od inozemnog poduzetnika poduzeće je dobilo nalog za prijevoz robe (koji se u prijevozu podrazumijeva kao ugovor) na relaciji Republika Hrvatska – Njemačka sa određenim terminima kroz razdoblje od 2 mjeseca. Za dogovorene termine poduzeće je rezerviralo kamione, međutim nekoliko dana prije dogovorenog termina prijevoza inozemni poduzetnik javlja da roba nije spremna za prijevoz i traži druge termine prijevoza te je spreman platiti određeni iznos odštete, obzirom da rezervirani kamioni nisi mogli biti angažirani za neki drugi prijevoz. U vezi navedenog postavljeno je pitanje treba li inozemnom poduzetniku izdati račun za odštetu s pozivom na članak 21. stavak 6. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 60/96. do 79/07.).

Na postavljeno pitanje odgovaramo u nastavku.

Prema članku 2. stavak 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 47/95. do 76/07.), porez na dodanu vrijednost plaća se na isporuke svih vrsta dobara i sve obavljene usluge koje u tuzemstvu obavi poduzetnik baveći se svojom gospodarskom ili drugom djelatnosti.

Odredbama članka 21. stavci 1. i 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se isporuka kojom se obeštećuje primatelja ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice