Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni položaj nagrađivanja klijenata – osiguranika prigodnim darovima

Datum objave: 07.01.2008, Klasa: 410-01/01-01/1671, Porezna uprava

Od društva A. Zagreb d.d., primili smo upit koji se odnosi na porezni aspekt nagrađivanja klijenata (kupaca) osiguravajućeg društva. Prema navodima iz upita osiguravajuće društvo ima namjeru nagraditi sve svoje dugogodišnje osiguranike koji nisu imali štete na svojim vozilima pismom zahvale s bonom za gorivo ili nekim drugim darom. Nastavno odgovaramo.

Iz predmetnog upita proizlazi da se radi o nagradama koje osiguravajuće društvo daje svim svojim kupcima fizičkim osobama koje u određenom duljem vremenskom razdoblju nisu imale šteta na imovini koje su pokrivene osiguranjem.

U tom slučaju činjenica jest da se davanjem nagrada ne omogućuju određene pogodnosti samo nekim od klijenata društva, a iz razloga koje su pretežito osobne naravi odnosno naravi koja nije vezana uz djelatnost društva ili djelatnost tih fizičkih osoba, a ne daju se ni zbog činjenice što klijenti društva obavljaju neku uslugu ili isporuku društvu, već se nagrade daju uz unaprijed utvrđene uvjete i to svim klijentima društva koji udovoljavaju tim uvjetima.

U skladu s navedenim, te nagrade treba u skladu s člankom 9. stavak 2. točka 2.6. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04.) smatrati primicima fizičkih ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice