Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porezni položaj isporuka medicinskih i stomatoloških pomagala – isporučitelj društvo

Datum objave: 25.10.2010, Klasa: 410-01/10-01/437, Porezna uprava

Društvo "Z" obratilo nam se upitom u vezi primjene nulte stope poreza na dodanu vrijednost. Naime, navedeno društvo registrirano je za proizvodnju medicinskih i stomatoloških pomagala te je u 2009. godini na zubne nadomjeste primjenjivalo nultu stopu poreza na dodanu vrijednost. U upitu je navedeno kako društvo "Z" smatra da se članak 11. stavak 1. točka e) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 47/95. – 94/09., dalje: Zakon) ne odnosi na njih obzirom da su registrirani kao dioničko društvo s ograničenom odgovornošću te da se bave proizvodnjom proizvoda koji se ugrađuju u ljudsko tijelo i na koje se prema članku 10.a Zakona primjenjuje nulta stopa poreza na dodanu vrijednost.

Prema odredbama članka 10.a stavak 1. točka e) Zakona porez na dodanu vrijednost plaća se po stopi od 0% na proizvode koji se kirurškim putem ugrađuju u ljudsko tijelo - implantati (srčani zalisci, elektronski stimulatori, umjetni zglobovi, materijal za osteosintezu, stentovi, interauterini ulošci i dr.), te ostale medicinske proizvode za nadomještanje tjelesnog oštećenja ili nedostatka iz Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, osim zubnih nadomjestaka iz članka 11 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice