Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Porez na dobit po odbitku za poduzetnika koji ima sjedište na Bermudima

Datum objave: 31.12.2010, Klasa: 410-01/10-01/2401, Porezna uprava

Naprijed navedenim dopisom, postavili ste pitanje u svezi primjene članka 31. stavka 10. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04,, 90/05,, 57/06, i 80/10,) u slučaju kada se plaćaju usluge posredovanja pri prodaji brodova. Prema navodima iz upita, porezni obveznik obavlja djelatnost izgradnje brodova, međutim prodaju brodova ugovara preko posrednika (brokera) društva čije se sjedište nalazi na Bermudima, međutim prilikom sklapanja ugovora o posredovanju pri prodaji brodova tijekom 2007. porezni obveznik je s posrednikom ugovorio fiksni iznosi posredničke provizije. Stoga se postavlja pitanje, da li je porezni obveznik prilikom plaćanja usluge posredovanja društvu koje ime sjedište na Bermudima obvezan uplati porez na dobit po odbitku obzirom da se isplata vrši temeljem ugovora sklopljenog u 2007. godini, a budući da i posrednik ne pristaje da za obavljene usluge posredovanja primi naknadu umanjenu za iznos poreza na dobit po odbitku.

Sukladno članku 31. stavcima 1., 2., i 3. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 60/05., 57/06. i 80/10.) porez po odbitku u smislu toga Zakona jest porez kojim se oporezuje dobit koju ostvari nerezident u Republici Hrvatskoj. Porezni obveznik poreza po odbitku je isplatitelj. Porezna osnovica poreza po odbitku je ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice