Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Plaćanje poreza po odbitku na isplate dividendi i udjela u dobiti u slučaju skrbničkih računa

Datum objave: 15.05.2012, Klasa: 410-01/12-01/550, Porezna uprava

Dostavili ste nam upit u svezi pojašnjenja otvorenih pitanja kod plaćanja poreza po odbitku na isplate dividendi i udjela u dobiti u slučaju skrbničkih računa i to tko je obvezan obračunati, obustaviti i uplatiti porez na dohodak kada se dividende i udjeli u dobiti isplaćuju na skrbničke račune, kako postupiti u slučaju kada isplatitelj zatraži podatke za potrebe isplate dividende, a banci skrbniku OIB primatelja dividende još nije dostavljen te da li isplata dividende u udjela u dobiti tuzemnim i inozemnim otvorenim investicijskim i mirovinskim fondovima podliježe oporezivanju.

I. Isplata na skrbničke račune

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 22/12.) od 1. ožujka 2012. propisuje se da se dohotkom od kapitala smatraju i primici od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu iznad 12.000,00 kn godišnje. Umanjenje za taj neoporezivi dio primitka, do 12.000,00 kn godišnje, priznaje se u godišnjem obračunu poreza na dohodak na temelju podnesene godišnje porezne prijave, što znači da se u tijeku poreznog razdoblja predujam poreza na dohodak plaća na ukupni iznos isplaćene dividende i udjela u dobiti. Nadalje, člankom 12. navedenog Zakona kojim se ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice