Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pitanja PCU-a u vezi oporezivanja, kretanja i vršenja nadzora nad energentima i električnom energijom

Datum objave: 08.02.2017, Klasa: 410-19/16-02/8, Carinska uprava

Nakon održanih predavanja u Carinskom centru za obuku na temu oporezivanja trošarinom energenata i električne energije nastavno dostavljamo kratki pregled postavljenih pitanja i danih odgovora.

PCU Osijek 1. Da li se smatra zakonitim ako energenti (plinsko ulje obojano plavom bojom) koje prima registrirani primatelj, a e-TD je formiran za odobrenu lokaciju direktne isporuke, nisu fizički isporučeni na istu nego se vozač cisterne zadrži kratko vrijeme na toj lokaciji sa cisternom, izda se nova dokumentacija od registriranog primatelja prema benzinskoj pumpi koja nema uvjete za mjesto direktne isporuke (kao da je pušteno u potrošnju na tržištu RH) i vozač cisterne nastavlja dalje prema toj BP gdje istače plinsko ulje obojano plavom bojom? Napominjem da kretanje u tom trenutku nije zatvoreno, nije podnesena potvrda o primitku u EMCS-u (u privitku slučaj mobilne ekipe). Odgovor: Ovo je kontradiktorno pitanje. Iz upita nije razvidno je li roba došla na mjesto direktne isporuke. Ako je roba došla na mjesto direktne isporuke, bitno je da je utvrđena količina. Relevantno je da su ispoštovane odredbe trošarinskih propisa o primitku robe. Ne mora biti zatvoreno kretanje prije isteka zakonskih rokova. Roba ne mora ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice