Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Pitanja i odgovori - Obrazac OPZ-STAT-1

Datum objave: 15.10.2015, misljenja.hr
Našu novost o statističkom izvješćivanju o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima na Obrascu OPZ-STAT-1 može se vidjeti klikom miša ovdje. Središnji ured Porezne uprave objavio je pitanja i odgovore vezana uz statističko izvješćivanje o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima putem Obrasca OPZ-STAT-1. Pitanja i odgovore prenosimo u cijelosti: 1. Da li se moraju prijavljivati dospjela, a nenaplaćena potraživanja koja nisu nastala temeljem izdanih računa već temeljem ugovora ili druge dokumentacije? Članak 20. Pravilnika o obvezujućim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i poreznoj nagodbi (Narodne novine, broj 78/15 – dalje u tekstu: Pravilnik) propisano je da se dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima, u smislu toga Pravilnika smatraju:
1. potraživanja temeljem dospjelih, a nenaplaćenih računa izdanih sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj 73/13, 148/13,143/14; Rješenje USRH 99/13 i 153/13 – dalje u tekstu: Zakon o PDV-u),
2. potraživanja temeljem dospjelih, a nenaplaćenih računa izdanih sukladno odredbama Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 147/08, 18/11, 78/12, 136/12, 73/13 i 26/15 – dalje u tekstu: OPZ ).
Temeljem navedenog, putem Obrasca OPZ-STAT prikazuju se SAMO računi koje su izdali porezni obveznici upisani u registar obveznika ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice