Porezna uprava je objavila novih deset pitanja i odgovora na temu poreza na dodanu vrijednost nakon 1. srpnja 2013. Napominjemo da ovi odgovori nisu službena mišljenja Porezne uprave.   1. Primjenjuju li se nakon 1. srpnja 2013. oslobođenja propisana međunarodnim ugovorima?
Prema odredbi članka 198. stavka 1. Pravilnika o PDV-u (Narodne novine, broj 79/13 i 85/13) isporuke dobara i usluga koje se obavljaju u okviru IPA projekata po ugovorima sklopljenim prije dana stupanja na snagu Zakona o PDV-u (Narodne novine broj 73/13) oslobođene su plaćanja PDV-a. Prema tome što se tiče programa koji se financiraju iz sredstava Europske zajednice u svezi financijske pomoći Republici Hrvatskoj, porezna oslobođenja nastavljaju se primjenjivati do završetka provedbe tih programa.
Nadalje porezna oslobođenja propisana ostalim međunarodnim ugovorima koji nisu sklopljeni u okviru IPA projekata ne mogu se primjenjivati obzirom da niti Direktivom Vijeća 2006/112/EZ s kojom je Zakon usklađen nisu propisana oslobođenja u takvim slučajevima.
U vezi mogućnosti primjene oslobođenja od plaćanja PDV-a temeljem međunarodnih ugovora koji će biti sklopljeni nakon 1. srpnja 2013. napominje se da prema odredbama Zakona i Pravilnika ne postoji mogućnost primjene takvih oslobođenja, a što je u skladu i sa ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.