Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

PDV na uslugu grobnog mjesta kad to zaračunava komunalno društvo

Datum objave: 24.03.2011, Klasa: 410-01/10-01/2489, Porezna uprava

Sukladno članku 2. st. 1. točka 1a) Zakona o PDV-u (Narodne novine br. 47/95. – 94/09.), porez se plaća na isporuke svih vrsta dobara (proizvodi, roba i novosagrađene građevine, oprema i sl.) i sve obavljene usluge u tuzemstvu uz naknadu što ih obavi poduzetnik u gospodarskoj ili drugoj djelatnosti.

Prema čIanku 8. st. 1. Zakona i članku 54. st. 1. Pravilnika o PDV-u (Narodne novine br.149/09.), osnovica je poreza naknada za ispo¬ručena dobra ili obavljene usluge, a naknadom se smatra sve što primatelj dobara ili usluga treba dati ili platiti za isporučena dobra i obavljene usluge, osim PDV-a.

Prema članku 13. st. 3. Zakona o grobljima (Narodne novine br. 19/98.), za grobno mjesto korisnik plaća godišnju grobnu naknadu, iz čega proizlazi kako je, prema tome Zakonu, propisana naknada za grobno mjesto kakvu plaća korisnik, i da je to osnovica poreza, pa komunalno trgovačko društvo mora ispostaviti račun za uslugu davanja grobnog mjesta na uporabu s obračunatim PDV-om.

...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice