Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Ostvarivanje prava na korištenje plavog goriva za male brodare

Datum objave: 03.06.2011, Klasa: 410-19/10-03/22, Carinska uprava

Vašim podneskom od 9. svibnja 2011. godine tražite od Ministarstva financija da zakonski omogući malim brodarima, koji obavljaju djelatnost u nacionalnoj plovidbi, kao trajno rješenje problema vezano uz cijenu goriva, korištenje plavog goriva sa čvrstim uporištem u Zakonu o trošarinama. Kao razlog traženja navodite to da dosadašnja potpora koju dobivate od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kroz „Program subvencioniranja razlike u cijeni pogonskog goriva brodarima u nacionalnoj plovidbi" predstavlja iznos od oko 2,00 kune manje u odnosu na punu cijenu po litri goriva, a cijena plavog goriva je oko 4,00 kune manja u odnosu na punu cijenu po litri goriva, a i postojeća potpora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provodit će se najkasnije do kraja 2012. godine.

U vezi sa sadržajem predmetnog podneska nastavno se očitujemo kako slijedi.

Zakon o trošarinama (Narodne novine br. 83/09.) donesen je temeljem prilagođavanja nacionalne trošarinske legislative za oporezivanje trošarinskih proizvoda, pravnoj stečevini Europske unije, među ostalim i Direktivi Vijeća 2003/96/EZ o restrukturiranju sustava Zajednice o oporezivanju energenata i električne energije. Direktiva propisuje između ostaloga, obvezatno oslobođenje od plaćanja trošarine na energente koji se otpremaju i koriste kao gorivo pri plovidbi ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice