Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Oslobođenje od plaćanja trošarine na nedenaturirani etilni alkohol koji se koristi u proizvodnji farmaceutskih pripravaka, medicinskih proizvoda i dijagnostičkih reagensa

Datum objave: 30.11.2011, Klasa: 410-19/11-05/58, Carinska uprava

Povodom vašeg akta od 10. studenog 2011. godine u kojem podrobno navodite djelatnost tvrtke Biognost koja proizvodi farmaceutske pripravke, medicinske proizvode i dijagnostičke reagense pri čemu u proizvodnji istih koristi nedenaturirani etilni alkohol, s čim u vezi ocjenjujete da u članku 47. Zakona o trošarinama nije dovoljno dobro definirana oslobođenost od plaćanja trošarine na nedenaturirani etilni alkohol za proizvođače farmaceutskih proizvoda koji se koriste u medicinske svrhe u bolnicama, domovima zdravlja i ljekarnama, odnosno da nisu predviđene pogodnosti za same proizvođače medicinskih proizvoda, u nastavku dajemo odgovor kako slijedi:

Zakonom o trošarinama (Narodne novine br. 83/09.) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2010. godine, sustav oporezivanja trošarinama u Republici Hrvatskoj u velikoj je mjeri usklađen s pravnom stečevinom Europske unije pa tako i u dijelu kojim se propisuju oslobođenja od plaćanja trošarine na alkohol i alkoholna pića. Naime, člankom 27. Direktive 92/83/EEZ od 19. listopada 1992. godine propisana su, kako obvezna tako i moguća oslobođenja od plaćanja trošarine na alkohol i alkoholna pića, a koja oslobođenja su u potpunosti implementirana u nacionalno trošarinsko zakonodavstvo odnosno propisana člankom 47. Zakona o trošarinama.

Člankom 47. stavak 1. točke 3. do 11 ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice