Središnji ured Porezne uprave zaprimio je dopis poreznog obveznika kojim traži tumačenje odredbe članka 11a. Zakona o porezu na promet nekretnina u smislu oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina, u slučaju kada je isto već korišteno.
Porezni obveznik u dopisu navodi kako je zajednički sa izvanbračnom suprugom 5. prosinca 2011. godine kupio stan kojim su rješavali vlastito stambeno pitanje. Temeljem Ugovora o kupoprodaji nekretnina, koji su u zakonskom roku dostavili nadležnoj Poreznoj upravi, Rješenjem im je utvrđeno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina. Međutim, zbog novčanih poteškoća nakon dvije godine morali su prodati kupljeni stan.
Budući su prodali stan prije isteka roka iz članka 11a. stavka 6. Zakona, nadležna ispostava Porezne uprave Rješenjem im je utvrdila iznos poreza na promet nekretnina, koji su uplatili po primitku rješenja.
Nadalje, navodi kako su trenutno u postupku pregovora oko kupnje novog stana, a isto tako naglašava kako ne posjeduju nikakve nekretnine u svom vlasništvu.
S obzirom da su bili oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina prilikom kupnje stana kojim su rješavali svoje stambeno pitanje, a koji su naknadno morali uplatiti, poreznog obveznika zanima ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.