Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Oporezivanje transfera igrača

Datum objave: 09.11.2011, Klasa: 410-01/11-01/480, Porezna uprava

U navedenom dopisu navodite da je u tijeku provođenja poreznog nadzora kod nogometnog kluba registriranog kao udruga građana, utvrđeno da je porezni obveznik kupovao igrače od inozemnih nogometnih klubova za što je primao račune za prijelaz igrača iz inozemnog kluba u tuzemni, posredovanje kod transfera igrača, odvjetničke i savjetodavne usluge, međutim na njih nije obračunan porez na dodanu vrijednost prema odredbi članka 19. stavka 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 47/95. – 94/09.). Obzirom da postoje saznanja da i drugi sportski klubovi prilikom kupnje igrača iz inozemstva ne obračunavaju porez na dodanu vrijednost zatražili ste tumačenje o oporezivanju nogometnih transfera.

Zakon o porezu na dobit (Narodne novine br. 177/04., 90/05., 57/06., 146/08. i 80/10.) u članku 2. stavku 1. propisuje da je porezni obveznik trgovačko društvo i druga pravna i fizička osoba rezident Republike Hrvatske koja gospodarsku djelatnost obavlja samostalno, trajno i radi ostvarivanja dobiti, dohotka ili prihoda ili drugih gospodarskih procjenjivih koristi. Prema stavku 6. navedenog članka Zakona o porezu na dobit državne ustanove, ustanove jedinica područne (regionalne) samouprave, ustanove jedinica lokalne samouprave, državni zavodi, vjerske zajednice, političke stranke, sindikati, komore, udruge, umjetničke udruge, dobrovoljna vatrogasna društva, zajednice tehničke kulture ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice