Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Oporezivanje porezom na dodanu vrijednost prijevoznih sredstava od 1. srpnja 2013.

Datum objave: 28.06.2013, Klasa: 410-19/13-01/232, Porezna uprava

Stupanjem na snagu novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 73/13., dalje u tekstu: Zakon), usklađenog sa Direktivom Vijeća 2006/112/EZ o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost, stupaju na snagu i odredbe u vezi sa oporezivanjem prijevoznih sredstava, odnosno primjenom posebnih pravila oporezivanja porezom na dodanu vrijednost (dalje u tekstu: PDV) novih prijevoznih sredstava u odnosu na ostala dobra. Propisane su odredbe o stjecanju odnosno isporuci novih prijevoznih sredstava te odredbe o obvezama njihovih stjecatelja odnosno isporučitelja.

 

1. NOVA PRIJEVOZNA SREDSTVA Zakonom je propisano da je, uz ostalo, predmet oporezivanja PDV-om i stjecanje novih prijevoznih sredstava unutar Europske unije (dalje u tekstu: EU) u tuzemstvu koje obavi uz naknadu porezni obveznik ili pravna osoba koja nije porezni obveznik, čija ostala stjecanja nisu predmet oporezivanja PDV-om (što znači da ta pravna osoba stjecanjem dobara iz drugih država članica nije prešla prag stjecanja u iznosu 77.000,00 kuna) ili kad takvo stjecanje obavi bilo koja druga osoba koja nije porezni obveznik. Sukladno navedenom, prilikom stjecanja novih prijevoznih sredstava u RH porezni obveznik je uvijek njihov stjecatelj. Također, poreznim obveznikom smatra se i svaka osoba ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice