Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Odgovornost preuzimatelja za porezne dugove gospodarske cjeline – obveznik poreza na dohodak

Datum objave: 13.05.2010, Klasa: 410-01/10-01/855, Porezna uprava

Vezano za upit gosp. I. G. o odgovornosti za porezne dugove obrta u nastavku odgovaramo. Podnositelj upita navodi da je vlasnik obrta te nema poreznih dugova i u cilju proširenja poslovanja postoji plan o zajedničkom obavljanju obrta na način da se njegovom obrtu pridruži drugi trgovački obrt koji ima poreznih dugovanja. Stoga podnositelja upita zanima da li u tom slučaju postaje dužnik u poreznom dugu te što se dešava s poreznim dugom kada vlasnik obrta stekne uvjete za mirovinu i istupi iz obrta.

U skladu s propisanim odredbama Zakona o obrtu (Narodne novine br. 77/93., 90/96.,102/98., 64/01., 71/01., 49/03. – proč. tekst, 68/07. i 79/07., članak 37.), dvije ili više fizičkih osoba mogu zajednički obavljati djelatnost obrta, pri čemu se njihovi međusobni odnosi sporazumno utvrđuju pisanim ugovorom, u pravilu ugovorom o ortaštvu.

Porezni obveznik može biti samo fizička osoba, a ne i obrt (obrtnička radnja), budući obrt nema pravnu osobnost jer isti predstavlja obavljanje dopuštenih djelatnosti od strane fizičkih osoba - obrtnika. Pri tom vrijedi istaći da u smislu poreznih propisa, kada više fizičkih osoba ostvaruje dohodak zajedničkim obavljanjem samostalne djelatnosti (supoduzetništvo), tada svaka fizička osoba (supoduzetnik) plaća porez na ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice