Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Odgoda primjene spornih odredbi njemačkog Zakona o minimalnoj plaći koje se odnosne na radnike u tranzitnom prijevozu

Datum objave: 10.02.2015, misljenja.hr
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao koordinator zajedničkih aktivnosti nadležnih institucija, uspješno je riješilo problem odgode primjene spornih odredbi njemačkog Zakona o minimalnoj plaći koje se odnosne na radnike u tranzitnom prijevozu.
Naime, nadležna ministarstva (MVEP, MRMS i MPPI), Hrvatska gospodarska komora i hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu koordiniranim aktivnostima zaštitili su hrvatske prijevoznike od posljedica stupanja na snagu tog Zakona koji se primjenjuje od 1. siječnja 2015. godine. Osim činjenice da države članice nisu od Njemačke na vrijeme obaviještene o stupanju na snagu Zakona o minimalnoj plaći, postoji još niz nejasnoća o provedbenim mjerama, a upitna je i usklađenost predmetnog zakona s europskom pravnom stečevinom, točnije pravilima unutarnjeg tržišta, posebno slobodom pružanja usluga.
Hrvatska se tijekom siječnja 2015. izravno obratila Njemačkim vlastima te zatražila odgađanje primjene spornog Zakona o minimalnoj plaći te utvrđivanje njegove usklađenosti s EU zakonodavstvom, ne dovodeći pri tome u pitanje primjenu minimalne satnice kao mjere socijalne zaštite na ostale djelatnosti.
S ostalim zainteresiranim članicama EU, u siječnju je pokrenuta i zajednička akcija kako bi se spriječile negativne posljedice za prijevoznike koji tranzitni i međunarodni prijevoz obavljaju na teritoriju Njemačke. Potaknuta tim aktivnostima, Europska ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice