Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Obračun PDV-a pri prijenosu gospodarske cjeline – obrt

Datum objave: 06.02.2003, Klasa: 410-01/03-01/65, Porezna uprava

1. Kad se obrt – trgovina prenese na drugu osobu kao prijenos gospodarske cjeline sa svim obvezama i potraživanjima, treba li obrt sadašnjeg vlasnika zatvoriti, a otvoriti novi obrt na budućeg vlasnika (što iziskuje ponovni izlazak komisije za ispunjavanje minimalno-tehničkih uvjeta) ili se ispuni samo obrazac RL-3 za promjenu vlasnika?

2. Da li se radi konačni obračun PDV-a u roku od tri mjeseca od promjene i da li se u konačnom obračunu plaća PDV na zalihu robe u trgovini i da li ta zaliha ide u dohodak na kraju godine kada se radi porezna prijava poreza na dohodak?

Naše je mišljenje:

1. Pitanje u svezi s načinom na koji se mora obaviti prijenos obrta na novog vlasnika nije porezno pitanje, već pitanje primjene Zakona o obrtu (Narodne novine br. 77/93. do 71/01.) o čemu se treba očitovati Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

2. Ako je cijeli obrt prenijet kao gospodarska cjelina (oprema, zalihe, potraživanja i obveze) na drugu osobu koja porez na dodanu vrijednost može odbiti kao pretporez, tada se ne plaća porez na dodanu vrijednost, a taj se prijenos smatra neoporezivim, kako je to propisano odredbom članka 8. stavak 8. Zakona ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice