Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Obračun PDV-a na naknadu štete zbog raskida ugovora – odšteta

Datum objave: 03.05.2011, Klasa: 410-01/11-01/803, Porezna uprava

Gospodin R. M. iz tvrtke B.net navodi da tvrtka B.net kao telekomunikacijska tvrtka zasniva sa svojim pretplatnicima pretplatničke ugovore kojima je među ostalim definirana i odredba o trajanju ugovornog odnosa, ali i odredba o prijevremenom raskidu ugovora od strane pretplatnika. Ako tijekom razdoblja obveznog trajanja ugovora pretplatnih raskine ugovor, obvezan je podmiriti jednokratnu naknadu u iznosu preostalih mjesečnih naknada za ugovorene usluge za sve preostale mjesece do kraja minimalnog ugovorenog razdoblja. Obzirom na navedeno postavljeno je pitanje podliježe li takva jednokratna naknada zbog prijevremenog raskida ugovora, koja se od pretplatnika potražuje putem ispostavljeno računa, oporezivanju porezom na dodanu vrijednost.

Prema članku 2. stavku 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 47/95. – 94/09.), porez na dodanu vrijednost plaća se na isporuke svih vrsta dobara i sve obavljene usluge koje u tuzemstvu obavi poduzetnik baveći se svojom gospodarskom ili drugom djelatnosti.

Odredbama članka 25. stavka 1. i 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 149/09.), propisano je da se isporuka kojom se obeštećuje primatelja za štetu nastalu po osnovi ranije isporuke ne smatra isporukom koja podliježe oporezivanju već odštetom. O odšteti se radi samo u slučaju kada ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice