Ako nemate pretplatu na misljenja.hr, pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 21,33 kn mjesečno, više klikom miša ovdje!   O obračunu PDV-a po naplaćenoj realizaciji objavili smo novost 5. prosinca, a o novostima u oporezivanju nekretnina PDV-om 8. prosinca 2014.

Novim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost objavljenim u Narodnim novinama br. 143/14. od 11. prosinca 2014. proširena je odredba o odgovornosti poreznog obveznika kao jamca platca za plaćanje PDV-a, ako iz objektivnih okolnosti proizlazi da je znao ili je morao znati da s takvom transakcijom sudjeluje u  prijevarnim aktivnostima. Iz navedenih odredbi zapravo proizlazi da će porezni obveznici morati pripaziti s kime posluju, jer ako se utvrdi da je porezni obveznik obavljao transakcije s rizičnim dobrima ili s rizičnim poreznim obveznicima, te ako je dobio od Porezne uprave obavijest da sudjeluje u prijevarnim aktivnostima, biti će odgovoran za neplaćeni PDV koji duguje njegov dobavljač.
Nadalje, uređena je i odgovornost poreznog obveznika koji je sudjelovao u transakciji za koju nije izdan račun ili je izdan račun s netočno obračunanim PDV-om. Također, porezni će obveznik biti odgovoran i ako ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.