Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Novčana naknada u slučaju neispunjenja kvota propisanih za zapošljavanje osoba s invaliditetom i Obrazac JOPPD

Datum objave: 20.02.2015, misljenja.hr
Stupanjem na snagu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (Narodne novine br. 157/13. i 152/14.) od 1. siječnja 2015. godine za sve poslodavce propisana je  jedinstvena stopa od 1,7% za obračun doprinosa za zapošljavanje.
Jednako tako uvedena je obveza plaćanja novčane naknade u slučaju neispunjenja kvota propisanih za zapošljavanje osoba s invaliditetom.   Naime, prema izmijenjenom Pravilniku o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (Narodne novine br. 2/15.) koji je stupio na snagu 15. siječnja 2015. kvota je određena u visini 3% od ukupnog broja zaposlenih, neovisno o djelatnosti poslodavca. Obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom imaju poslodavci koji zapošljavaju 20 i više radnika, osim sljedećih poslodavaca:
-  novoosnovani poslodavci u vremenu uvođenja u rad, a najduže 24 mjeseca od početka rada,
-  strana diplomatska i konzularna predstavništva,
-  predstavništva stranih osoba,
-  integrativne radionice i zaštitne radionice.   Prema izmijenjenom Pravilniku, pri izračunu kvote u ukupan broj radnika se ne uključuju:
- u agenciji za privremeno zapošljavanje - radnici zaposleni radi ustupanja korisnicima,
- radnici zaposleni na određeno vrijeme za ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice