Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Mogućnosti zakonitog poslovanja s etilnim alko­holom

Datum objave: 02.09.2020, Klasa: 410-19/20-06/146, Carinska uprava

Pitanja vezana uz mogućnost zakonitog poslovanja s etilnim alkoholom.

1. Plaća li se na dobiveni alkohol trošarina (ili je isti jednostavno u sustavu odgode) ili je taj alkohol oslobođen plaćanja trošarine kao npr. denaturi­rani alkohol koji se koristi za proizvodnju dezin­ficijensa? Nastanak obveze obračunavanja trošarine propisan je u Poglavlju III. Zakona o trošarinama (Narodne novine br. 106/18. i 121/19.). Napominjemo, da je čl. 14. st. 1. Zakona o trošarinama propisano da trošarinski obveznik sam obraču­nava i plaća trošarinu sukladno propisanim trošarinskim osnovicama i stopama, odnosno u iznosima koji su na sna­zi na dan nastanka obveze obračunavanja trošarine.

2. Ima li ograničenja u smislu da se vrši prodaja al­kohola između povezanih društava (isti vlasnik) koja su pravno zasebni subjekti (npr. B. d.d. bi prodao navedeni alkohol tvrtki M. G. – L. d.o.o. koja ima u proizvodnom pogonu Zagreb-Žitnjak i Đakovo – Odobrenje za oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda - S400)? Nema ograničenja.

3. Pod kojom šifrom će se prodavati taj destilat (npr. S300, S400 ili nešto treće) ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice