U vezi s vašim pitanjem o mogućnosti da vaš prijatelj, njemački državljanin, koji ima u vlasništvu plovilo pod njemačkom zastavom registrirano u Njemačkoj, ali proizvedeno u Turskoj, ocarini isto u RH i tada stavi hrvatsku zastavu, kao i o uvoznim davanjima koja bi se morala platiti u takvom slučaju, obavještavamo vas o sljedećem:

Strani državljani s boravištem u inozestvu mogu plovilima registriranim također u inozemstvu, bez plaćanja uvoznih davanja, boraviti i koristiti se njima u teritorijalnom moru RH maksimalno 18 mjeseci, u okviru postupka privremenoga uvoza, i to bez ikakvih posebnih carinskih formalnosti, samo uz usmeno prijavljivanje carinskoj službi te ishođenje vinjete od lučke kapetanije. Ovakav status stranoga plovila od ukupno najviše 18 mjeseci moguće je produžiti na maksimalno 24 mjeseca, ako je plovilo bilo 6 mjeseci na zimovanju u nekoj ovlaštenoj marini.

No nema zapreka da strani državljani provedu i carinjenje, tj. puštanje plovila u slobodan promet, uz plaćanje uvoznih davanja, pogotovo ako se namjeravaju plovilom trajno koristiti u Hrvatskoj, žele ga vezati i sidriti pred kućom ili u malim lučicama, a ne samo u ovlaštenim marinama. Carinarnice nadležne za provedbu carinjenja će za odobravanje carinjenja obvezatno zahtijevati dokaz o vlasni&scaron ...