Ako nemate pretplatu na misljenja.hr, pretplatite se na idućih 12 mjeseci po cijeni već od 21,33 kn mjesečno, više klikom miša ovdje! Izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit objavljene u Narodnim novinama br. 143/14. u vezi s reinvestiranom dobiti primjenjivat će se tek pri podnošenju prijave poreza na dobit za 2015. godinu. Naime, sukladno čl. 6., st. 5. Zakona o porezu na dobit, kod korištenja porezne olakšice za reinvestiranu dobit u prijavi poreza na dobit za 2015. pa i dalje, uz postojeći uvjet povećanja temeljnog kapitala za iznos reinvestirane dobiti, obvezno treba zadovoljiti još dva uvjeta:
a) investiranje dobiti u dugotrajnu imovinu (s ciljem očuvanja radnih mjesta i za koju se rashodi u cijelosti utvrđuju kao porezno priznati) u poreznom razdoblju u kojemu se iskazuje smanjenje osnovice poreza na dobit. Pritom dugotrajna imovina mora biti kupljena po tržišnim uvjetima.
b) obveza zadržavanja broja radnika na razini utvrđenoj na početku poreznog razdoblja za koje se iskazuje smanjenje porezne osnovice na temelju reinvestirane dobiti, i to najmanje dvije godine nakon godine u kojoj je korištena olakšica kao smanjenje osnovice porez na dobit.


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.