Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Izmjene vezane za Potpore za očuvanje radnih mjesta (COVID – 19) lipanj, srpanj mikropoduzetnici i srpanj i kolovoz 2020.

Datum objave: 31.07.2020, misljenja.hr

Upravno vijeće HZZ-a je na održanoj sjednici 29.07.2020.g. usvojilo izmjene vezane za Potpore za očuvanje radnih mjesta (COVID – 19) lipanj, srpanj mikropoduzetnici i srpanj i kolovoz 2020. kako slijedi:

1. Izmjene i dopune kriterija u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za lipanj
Ciljane skupine poslodavaca
Prihvatljivi poslodavci: trgovačka društva, obrti, OPG, fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i ostali poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost u prihvatljivim sektorima i po toj osnovi obveznici su poreza na dobit.

2. Izmjene i dopune kriterija u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za srpanj – Mikropoduzetnici
Dodaje se potpora i za mjesec kolovoz 2020. godine

3. Izmjene i dopune kriterija u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za srpanj i kolovoz 2020. godine
Ciljane skupine poslodavaca
Poslodavci iz sektora – dodaju se djelatnosti:
Uslužne djelatnosti u vezi sa zračnim prijevozom, Zračni i vodeni prijevoz putnika te zračni prijevoz robe, djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije, plovnih prijevoznih sredstava, zračnih prijevoznih sredstava, Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača, Proizvodnja filmova, videofilmova i TV programa, Pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda.
Prihvatljivi poslodavci: trgovačka društva, obrti, OPG i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i koji su osigurani po toj osnovi i ostali poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost u prihvatljivim sektorima i po toj osnovi obveznici su poreza na dobit.

Važno (dodaje se):

  • Osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koji uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koji zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja javnih događanja, manifestacija, predstava, eventa i sl., su ostali bez izvora prihoda, mogu koristiti mjeru, ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture.
  • Umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva (NN 43/96, 44/96), upisane u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture mogu predati zahtjev za očuvanje radnih mjesta samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14).

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice