Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Isplata stipendija

Datum objave: 25.09.2014, misljenja.hr
HSFI 16 – Rashodi definira rashode kao smanjenja ekonomskih koristi kroz obračunsko razdoblje u obliku odljeva ili iscrpljenja imovine ili stvaranja obveza što za posljedicu ima smanjenje kapitala, osim onog u svezi s raspodjelom sudionicima u kapitalu (osnivačima). Nadalje, taj standard određuje da se rashod priznaje u računu dobiti i gubitka (knjiži se na troškove razdoblja). HSFI 16 u t. 16.12 propisuje priznavanje rashoda u trenutku izravne povezanosti između nastalih troškova i određene stavke prihoda, nazivajući to sučeljavanjem rashoda s prihodima. To sučeljavanje rashoda s prihodima se prema navedenoj odredbi ne uvjetuje već se određuje istodobno ili kombinirano priznavanje prihoda i rashoda koji proizlaze izravno ili zajednički iz istih transakcija ili drugih događaja, a za primjer je dan trošak prodanih proizvoda, tj. da se trošak prodanih proizvoda priznaje istodobno kad nastane prihod od prodaje proizvoda. Okvir za sastavljanje financijskih izvještaja rashode određuje gotovo na jednak način kao HSFI-16.

Naši porezni propisi rashode koji su porezno priznati određuju konzervativnije od računovodstvenih propisa, odnosno drugačije određuju sučeljavanje prihoda s rashodima.
Članak 5. Zakona o porezu na dobit određuje da se rashodima poreznog razdoblja ne smatraju rashodi koji nisu ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice