Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Isplata dividende na žiro-račun kod banke

Datum objave: 10.12.2010, Klasa: 410-01/10-01/2348, Porezna uprava

Primili smo upit poreznog obveznika G. d.o.o. svezi obveze primjene Zakona o porezu na dohodak, prilikom isplate dividende. U upitu je postavljeno pitanje, da li je moguće umjesto isplate dividende na račun kod banke, osobi koja nije rezident, a primila je zajam od društva u poslovnim knjigama knjižiti prijeboj i zatvoriti obvezu za primljeni zajam sukladno članku 195. i 196. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine br. 35/05. i 41/08.). Temeljem navedenoga u nastavku dostavljamo odgovor.

Sukladno članku 61. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04., 73/08. i 80/10.) obveza isplate na žiroračun kod banke prema stavku 1. toga članka primjenjuje se i za isplate dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu iz članka 9. stavka 1. točke 2. i članka 68. stavka 2. toga Zakona.

Slijedom navedenoga, ako se donese odluka o isplati dividende ili udjela u dobit prilikom isplate iste fizičkim osobama potrebno je postupiti sukladno odredbama Zakonu o porezu na dohodak, odnosno izvršiti isplatu dividende ili udjel u dobiti na žiroračun banke. Kada se radi o isplati dividende ili udjela u dobiti nerezidentima isplata se može se obavljati na njihov nerezidentni račun.

Sukladno odredbama ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice