Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Internet prodaja vina, rakije, piva i maslinovog ulja putem web-shopa

Datum objave: 21.09.2020, Klasa: 410-19/20-06/150, Carinska uprava

Pitanje vezano uz Internet prodaju vina, rakije, piva i maslinovog ulja domaćih proizvođača, kupcima u drugim državama članicama EU kao i kupcima u trećim državama.

1. Internet prodaja trošarinskih proizvoda kupcima u drugim državama članicama EU. Zakonom o trošarinama (Narodne novine br. 106/18. i 121/19.) uređen je trošarinski sustav oporezivanja troša­rinskih proizvoda. Provedbene odredbe propisane su Pra­vilnikom o trošarinama (Narodne novine br. 1/19. i 1/20.). Kretanje trošarinskih proizvoda (alkohol i alkoholna pića među koja ubrajamo i vino, rakiju i pivo) puštenih u potrošnju u jednoj državi članici Europske unije te po­tom kupljenih od osobe u drugoj državi članici koja nije ovlašteni držatelj trošarinskog skladišta ili registrirani primatelj i ne obavlja registriranu djelatnost (prodaja kraj­njem potrošaču za osobne potrebe), a prodavatelj ili netko za njegov račun ih neposredno ili posredno otprema ili prevozi primatelju u drugu državu članicu u kojoj nastaje obveza obračuna trošarine, smatra se prodajom na dalji­nu (čl. 55. Zakona o trošarinama). Kod prodaje na daljinu trošarinskih proizvoda nisu standardizirani prateći troša­rinski dokumenti a u skladu s odredbama harmoniziranog europskog tro&scaron ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice