Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi – godišnja porezna prijava za dohodak od samostalne djelatnosti i nesamostalnog rada člana posade

Datum objave: 30.01.2009, Klasa: 410-19/08-01/1130, Porezna uprava

Knjigovodstveni servis A., dostavio nam je upit koji se odnosi na način postupanja poreznog obveznika pri podnošenju godišnje prijave poreza na dohodak za 2008. godinu, ako je prijavljen u registar poreznih obveznika radi ostvarivanja dohotka od imovine iznajmljivanjem te je obveznik poreza na dodanu vrijednost i za tu djelatnost vodi poslovne knjige i dohodak utvrđuje na način propisan za samostalne djelatnosti, a ujedno ostvaruje i primitke kao pomorac koji je plovio u međunarodnoj plovidbi više od 183 dana. U nastavku odgovaramo:

Člankom 39. stavkom 1. točkom 2. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04. i 73/08.) propisano je da godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. toga Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 19. – 24. toga Zakona.

Porezni obveznik obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi, u skladu s člankom 39. stavkom 5. Zakona o porezu na dohodak, iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju, a prema članku 5. toga Zakona.

Odredbama članka 128. Pomorskog zakonika (Narodne novine br. 181/04., 76/07. i 146/08.) i članka 85. stavka ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice