Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola – nije obveznik PDV-a ako članovi samo nadoknađuju dio troškova

Datum objave: 17.05.2010, Klasa: 410-01/10-01/654, Porezna uprava

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola, Zagreb, obratila nam se upitom u vezi ulaska u sustav poreza na dodanu vrijednost od 1. siječnja 2010. U upitu je navedeno da udruga nema vlastite prihode osim prihoda od kotizacija za organizaciju stručnih skupova ravnatelja koji prelaze iznos od 85.000,00 kuna godišnje.

Prema odredbama članka 2. stavak 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine br. 47/95. – 94/09., dalje: Zakon), porez na dodanu vrijednost plaća se na isporuke svih vrsta dobara i sve obavljene usluge u tuzemstvu uz naknadu koje poduzetnik izvrši baveći se svojom gospodarskom ili drugom djelatnosti.

Poduzetnik, a time i porezni obveznik je, prema odredbama članka 2. stavak 3. i članka 6. stavak 1. točka 1. Zakona, a u vezi s odredbom članka 22. stavak 1. Zakona, svaka pravna ili fizička osoba koja samostalno i trajno obavlja djelatnost s namjerom ostvarivanja prihoda, ako je od obavljenih isporuka dobara i usluga iz članka 2. stavka 1. točke 1. Zakona, nakon odbitka vrijednosti isporuka koje su prema članku 11. i 11.a Zakona oslobođene poreza, u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila vrijednost isporuka veću od 85.000,00 kuna.

Prema odredbama članka 11. stavak 1. točka f) ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice