Mišljenja.hr

Forum

Prodaja i kupnja doo-a

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Prodaja i kupnja doo-a

Poduzeće - trgovačko društvo je i j.d.o.o. i d.o.o. i d.d. ... imaju svoju pravnu osobnost - pravne su osobe i ne mogu biti druga djelatnost. To su društva kapitala, razlikuju se, između ostalog, po minimalnom iznosu potrebnom za upisani kapital: https://misljenja.hr/temeljni-kapital-prema-zakonu-o-trgovakim-drutvima/c2892/
Poduzeće kao pravna osoba obavlja djelatnost za koju je registrirano neovisno o vlasništvu. Tu djelatnost ne obavljaju fizičke osobe vlasnici.
Samostalnu djelatnost obavljaju fizičke osobe, detaljnije na poveznici https://misljenja.hr/pojam-samostalnih-djelatnosti/c548/ i u člancima koji slijede.

Pojam druge djelatnosti može se vidjeti na poveznici: https://misljenja.hr/pojedini-pojmovi-pojasnjenje-pojmova-smislu-zakona-doprinosima/c1581/ pod toč. 6.
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Prodaja i kupnja doo-a

Ok,poduzeće nemoze biti druga djelatnost,al može li jdoo? Može li se e od doo-a(tk je taj kojii je do sad nio imao doo,pa sad kupiti taj novi vlasnik doo kupiti jdoo?tj on bi kupio postojeće doo,alli bi i ujedno to "poslozio."u jdoo
Admin_2 Administrator Postova: 338

Prodaja i kupnja doo-a

Tržišna cijena je onoliko koliko je kupac spreman platiti i onoliko za koliko je prodavatelj spreman prodati.
Preuzimaju se poslovni udjeli tvrtke koja ima svoju imovinu, obveze i kapital.
Poduzeće je pravna osoba "za sebe", ne može predstavljati drugu djelatnost fizičke osobe.

To se provodi u sudskom registru - Trgovački sud, obavještava se Porezna uprava (obrazac PRIJAVA ČINJENICA BITNIH ZA OPOREZIVANJE) te se evidentira promjena u Registru stvarnih vlasnika. Temeljni kapital je već uplaćen, po tom pitanju moguće će trebati samo usklađenje kn/eur.
Vjerojatno bi trebalo obavijestiti banku, za to vidjeti opće i posebne uvjete poslovanja iz ugovora.
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Prodaja i kupnja doo-a

Klijent bi želio kupiti doo,koji prestaje poslovati. Moram istaknuti da je taj dotični doo u prošloj godini poslovao s gubitkom.
E sad se postavljaju pitanja;-po kojoj cijeni može taj prijašnji vlasnik njemu prodati poduzeće?znamo da to ide po tržišnoj cijeni-e sad neznMo kako to-tko oderdujebtu tržišnu cijenu porezna uprava ili tko?
I sto on pravno;preuzima sva njegova potraživanja i sve obveze....?jel postoje još bebe zavrzlame s pravne strane?
Jel onda on da bi se nakon kupnje poduzeća, mora uplatiti temeljni kapital,kako to onda ide?da li sve te djelatnosti,za koje je doo registriran -bio do sad mogu ostati?
U koje sve institucije,osim porezne uprave treba ići i obaviti kupnju poduzeća, koja je procedura i koraci?
,
E sad klijent je zasad zaposlen negdje drugdje na puno radno vrijeme,a ovo radi kao drugu djelatnost-znaci to poduzeće koje bi kupio mu je tada druga djelatnost.ima u planu to razviti,te kad poslovanje krene onda u budućnosti misli taj posao raditi u punom radnom vremenu i prestati raditi tamo gdje sad radi. To je i ok,jer treba i vremena i puno,puno rada da se posao \"razvije\".....
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak