Mišljenja.hr

Forum

Primjena kontnog plana

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Konto blagajne

Pretplatnici na bazu znanja „Poduzetničko računovodstvo“ mogu vidjeti članak „Blagajničko poslovanje“ ovdje: https://misljenja.hr/blagajniko-poslovanje/c165/ , a „Primjer knjiženja poslovnih događaja na računu glavne blagajne“ ovdje: https://misljenja.hr/primjer-knjienja-poslovnih-dogaaja-na-raunu-glavne-blagajne/c820/
Dax Registrirani član Postova: 180

Konto blagajne

Nije mi baš jasno pitanje. U bilanci je pozicija za novac na računu i blagajni. Financijski izvještaji su propisani, kontni plan i analitička razrada kontnog plana nije. Naravno da je preporučljivo imati otvoren analitički račun glavne blagajne i blagajne prodavaonice.
Svaka blagajna ima i svoje analitičke evidencije.
Zagorjeumalom Registrirani član Postova: 72

Konto blagajne

Treba li u bilanci prikazati iznos stanja blagajne (blagajničkog minimuma) na nekom analitičkom kontu?
Do sada niti jedna kolegica nije to radila, znači konto polog utrška -1022 i konto obračuna pos-a -1023 su uvijek zatvarale (kada je bilo takvo stanje prema bankovnim izvodima).
Prema mojoj logici, trebalo bi prikazivati na bilanci novac kao stanje blagajne, odnosno koliko novaca ostavimo u blagajni nakon pologa prometa...

lp,
Admin_1 Administrator Postova: 667

Plaća

Nije propisano, računi se razrađuju analitički prema potrebama poduzetnika. Propisana je pozicija u bilanci za obveze i u računu dobiti i gubitka za trošak.
Može se tako nastaviti s knjiženjem, a može se i analitički razraditi - razdvojiti.
IP1903 Sudionik foruma Postova: 44

Plaća

dobili smo klijenta kod kojeg je dosada obveza za porez i prirez na plaću knjižena na jedan konto, da li isto može tako ostati ili bolje napraviti ispravak i razdvojiti?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak