Mišljenja.hr

Forum

Obračunska plaćanja, cesija, kompenzacija

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Vila Registrirani član Postova: 49

Obračunska plaćanja, cesija, kompenzacija

Da nije uobičajeno, ali smo upoznati sa slučajem nadzora -gdje su tražili ovjeru javnog bilježnika kod višestruke kompenzacije -sa velikim iznosima , i fizičkom osobom između ostalih..
Pa sam htjela vidjeti da li imate sličnih iskustava. Hvala
Admin_3 Administrator Postova: 330

Obračunska plaćanja, cesija, kompenzacija

To potpisuje odgovorna osoba. Nije uobičajeno da se isprave o obračunskom plaćanju ovjeravaju kod javnog bilježnika.
Vila Registrirani član Postova: 49

VIŠESTRUKA KOMPENZACIJA

Molim vas da li je višestruku kompenzaciju (potrebno) poželjno ovjeriti kod javnog bilježnika.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Cesija-kompenzacija i blokada računa

Rijeka 123 kompenzacija se provodi jednostrano za dospjele obveze i dospjela potraživanja, nije nužna izjava o kompenzaciji (dopuštena je). Dovoljno je drugu stranu obavijestiti o provedenoj kompenzaciji. U ovom je slučaju bitan datum knjiženja koji je mogao biti prije datuma blokade ili koji će moći biti nakon izlaska iz blokade.
Rijeka123 Sudionik foruma Postova: 44

Cesija

Znaci, dok se firma ne odblokira ne možemo proknjižiti kompenzaciju čak i ako je na njoj datum kada firma nije bila u blokadi?
Admin_2 Administrator Postova: 338

Cesija-kompenzacija i blokada računa

Obračunsko plaćanje uređuje čl. 15. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Obračunsko plaćanje je određeno kao namira međusobnih novčanih obveza i potraživanja između sudionika obračunskog plaćanja bez uporabe novčanih sredstava, a provodi se ustupom potraživanja, asignacijom te drugim oblicima namire međusobnih novčanih obveza i potraživanja.
Ovršenik – poslovni subjekt ne smije sklapati ugovore radi obračunskog plaćanja ako u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa, odnosno zabranu raspolaganja oročenim novčanim sredstvima, ako tim obračunskim plaćanjem kao vjerovnik tražbine onemogućuje ili izbjegava primitak ispunjenja obveze u novcu.
Drugi oblici namire su pristupanje dugu, preuzimanje duga i sl. Iako je iz zakonske je odredbe izostavljen pojam kompenzacija, prema obrazloženju zakonodavca, ovršenik - poslovni subjekt ne smije obavljati obračunsko plaćanje ako u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa.
Rijeka123 Sudionik foruma Postova: 44

Cesija-kompenzacija

Trebala bi savjet ako netko može pomoći. Zaprimili sam kompenzaciju neki dan, na njoj je datum 15.05.2020.(direktor mi ju je zaboravio dati). Firma je u blokadi, i znam da se kompenzacije ne mogu knjižiti. Zanima me da li je bolje da proknjižim tu kompenzaciju s 15.05. kada firma nije bila u blokadi i napravim ispravak PDV-a za 05 mj., ili da se kompenzacija proknjiži kada se firma odblokira? Molim za pomoć.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Cesija

O obračunskim plaćanjima se može vidjeti: https://misljenja.hr/poduzetnicko-racunovodstvo/obracunska-placanja/171/ i članci nakon ovoga sa primjerima knjiženja.
Da, može asignacija.
Nikaku Registrirani član Postova: 111

Cesija

Molim Vas , imamo sljedeću situaciju
Tvrtka ima otvorene dvije partije kredita u xy vrijednosti.
Direktor i osnivač tvrtke prodaje privatnu imovinu i kupca te imovine upućuje da banci plati dug tvrtke na te dvije partije kredita.
Mi dobivamo kartice od banke na kojima se vidi da treća osoba (taj kupac privatne imovine direktora) dovodi ta dva kredita na nulu. 31.12.2018.
Jedino što mi možemo napraviti je -zatvoriti kredite i staviti taj iznos na primljene pozajmice na ime te osobe koje se navodi na kartiama banke. (da li sam u pravu?)

Koji dokument trebamo tražiti da taj iznos stavimo na pozajmicu direktora.?

Ugovor o kupoprodaji te privatne imovine ? ili Asignaciju, upućivanje?? Da li sam u pravu ili nam treba nešto treće???
Unaprijed hvala na odgovoru....
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Cesija

Hvala vam lijepa.
Ugodan ostatak dana.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Cesija

Da, to se treba proknjižiti preko temeljnice.
Što se tiče konta troška, nama je to konto 73072 u skupini ostalih poslovnih rashoda. Konto nije propisan, a nije toliko niti bitan do sastavljanja financijskih izvještaja. Ako su Vama ostali poslovni rashodi na skupini 48, to je OK, sami po potrebi dalje analitički razrađujete konta.
Što se tiče iskazivanja potraživanja, prema nastalom događaju ili nastanku događaja ispravno je iskazati to potraživanje.
1. nastaje trošak (može biti procijenjen ili knjižen po računu dobavljača)
2. nastaje potraživanje od osiguravajuće kuće kao ugovorno pravo na naknadu štete
3. Plaćanje dobavljaču i nadoknada troška od osiguranja (u ovom slučaju cesija).
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Cesija

Hvala na odgovoru, konto trošak po nastaloj šteti je skupina 48, može li se stavit konto 4849-Ostali izdaci za štete ili da otvorim neki novi konto npr.48490-Trošak po nastaloj šteti....
Znači kroz temeljnicu moram knjižit 1280/7893 i dobavljača zatvorim s kontom 1280....
Konto 1283 ne moram ni korisiti...
Admin_2 Administrator Postova: 338

Cesija

Račun dobavljača se knjiži na trošak po nastaloj šteti. Po nastaloj šteti imate i potraživanje od osiguravajućeg društva s protustavkom prihoda. To potraživanje proizlazi iz ugovora o osiguranju, a na temelju izvida štete.
Ako osiguranje plaća izravno dobavljaču za popravak, zatvara se obveza prema dobavljaču (djelomično ili u cijelosti) s potraživanjem od osiguravajućeg društva.

O obračunskim plaćanjima više u bazi znanja "Poduzetničko računovodstvo": https://misljenja.hr/poduzetnicko-racunovodstvo/obracunska-placanja/171/
Zagreb Registrirani član Postova: 176

Cesija

Poštovani, imali smo štetu na autu, a tu štetu će podmirit osiguravajuća kuća dobavljaču. Račun od dobaljača knjižim kao i svaku URU. Sklopili smo Ugovor o cesiji. Mi smo cedent, cesionar je dobavljač, a cesus je osiguravajuća kuća. Kako to da knjižimo s obzirom da nemamo nikakvo potraživanje od osiguravateljske kuće, je li to prihod od naknade štete.....
Unaprijed se zahvaljujem.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak