Mišljenja.hr

Forum

Promjena perioda poslovne godine

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Lino Registrirani član Postova: 20

Promjena perioda poslovne godine

Zahvaljujem na odgovoru, kako je navedeno u linkovima to bi zaista značilo da se za potrebe statistike predaje izvještaj za kalendarsku godinu -01.01-31.12., a za javnu objavu kao i za poreznu period poslovanja, u ovom slučaju 01.01.-30.09. Malo me bunilo što to znači da se praktički za statistiku prikazuju veći podaci ali u pravilniku piše da je to zbog utvrđivanja BDP-a od strane državnog zavoda za statistiku..
Admin_3 Administrator Postova: 330

Promjena perioda poslovne godine

Godišnji financijski izvještaji se za javnu objavu sastavljaju za poslovnu godinu. Obveznici javne objave nekonsolidirane izvještaje i revizorsko izvješće dostavljaju najkasnije u roku od šest mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine. Obveznici javne objave koji sastavljaju konsolidirane godišnje financijske izvještaje, odnosno konsolidirana godišnja izvješća dužni su ih zajedno s revizorskim izvješćem dostaviti najkasnije u roku od devet mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine.
Izvještaji za statističke i druge potrebe dostavljaju se FINA-i do 30. travnja tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.
Prijava poreza na dobit se podnosi najkasnije četiri mjeseca nakon isteka razdoblja za koje se utvrđuje porez na dobit.
Detaljnije:
- https://misljenja.hr/rokovi-dostave-godisnjih-financijskih-izvjestaja-za-javnu-objavu/c3089/
- https://misljenja.hr/financijski-podaci-za-statisticke-i-druge-potrebe/c3092/
- https://misljenja.hr/porezna-prijava-prijava-poreza-na-dobit/c3051/
Lino Registrirani član Postova: 20

Promjena perioda poslovne godine

Poštovani, situacija je slijedeća - poslovni subjekt je postao dio povezanih međunarodnih društava i treba svoju poslovnu godinu prilagoditi njihovom periodu. Konkretno poslovna godina bi trebala biti 01.01-30.09.XX. Ukoliko porezna odobri zahtjev poreznog obveznika za promjenom poreznog razdoblja zanima me da li u tom slučaju prijavu poreza na dobit poreznoj upravi predaje po isteku od 4 mjeseca nakon poslovnog perioda - 31.01. iduće godine ? A što se tiče Statistike i javne objave koje se predaju u Finu i dalje podnosi do 30.04. i 30.06 ? Čitam da se za Finu predaju izvještaji koji se tiču kalendarske godine, 01.01-31.12. pa me to buni jer bi se u toj situaciji onda u poreznu slali jedni podaci (uključeni prihodi/troškovi i ostalo za razdoblje do 30.09.), u za Finu bi se obuhvatili i podaci nakon 30.09., za još dva mjeseca u toj godini..
zahvaljujem.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak