Mišljenja.hr

Forum

Platni promet obrtnika dohodasa -pravila 2024

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Platni promet obrtnika dohodasa -pravila 2024

Sukladno Zakonu o platnom prometu i Odluci o načinu otvaranja transakcijskih računa transakcijski račun jest račun za plaćanje i to tekući račun ili žiroračun.
Od 1., tj. 5. siječnja 2023. izmijenjene su odredbe Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak, pa su u poreznom smislu izjednačene isplate fizičkim osobama na tekući račun s isplatama na žiroračun.
Propisi o porezu na dohodak od siječnja 2023. godine određuju obvezu isplate na račun za plaćanje sukladno propisu kojim se uređuje platni promet.
Pitanje treba li više uopće imati poslovni transakcijski žiroračun u nekoj banci ili tekući račun treba postaviti onome kod koga je račun otvoren, tj. što je određeno uvjetima poslovanja banke.
Plitvice Registrirani član Postova: 188

Platni promet obrtnika dohodasa -pravila 2024

Obrtnik dohodas, u roku smo poslali doh obrazac za 2023,obrazlozili smo uplate po transakcijskom poslovnom racunu,i sad nas je Pu tražila očitovanje uplata po tekućem racunu(iz banke ) za tog vlasnika tog obrtnika dohodasa.navedeni obrtnik nije u sustavu pdv-a
Ovih dana smo im poslali tablice tražene.
I sad nas zanima može li taj obrtnik zatvoriti u banci taj transakcijski račun, i sve transakcije poslovne i privatne preko svojeg tekućeg računa pitam to zato jer znamo da PU ima kontrolu i komunikaciju s bankama nada svim uplatama.,pa zašto onda obrtnik dohodas mora dvostruko imati obveze plaćanje vođenja računa i svega ostalog po poslovnom transakcijskom žiro racunu i privatnom tekućem računu, kad znači tako i onako će morati pisati očitovanja za što je sve primio uplate po svojem tekućem računu.smatramo da je smiješno ;sto obrtnik dohods mora pravdati uplate koje mu je uplatu izvrsiio neki clan obitelji a itko drugi.dakle;npr.obrtnok dohodas je uplatio iz svog tekućeg računa prozore za stan, direktno osobi koja obavlja zamjenu postojeće stolarije-pei tome moramo istaknuti da se radi i npr.istoj banci koju ima i taj obrtnik koji postavlja stolarija.i onda supruga obrtnika dohodasa podigne novac na bankomatu sa svojeg tekućeg računa tu svotu koju je je ovaj dao za prozore i onda obrtnik sam sebi uplati na tekući račun
I onda Kao što smo pisali,PU traži sve uplate i onda u to ulazi i kad sam sebi položio novce na tekući.....

I sad je pitanje treba li više uopće imati poslovni transakcijski ziro račun u nekoj banci ili se sve može na privatni tekući račun?
Tražili smo navedeni odgovor u zakonu o platnom prometu,, ali nismo nasli ,pa lijepo molimo za pomoć
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak