Mišljenja.hr

Forum

Prijenos porezne obveze čl. 75 stavak 2. ili 3. ZPDVa

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
censeo Sudionik foruma Postova: 1

Prijenos porezne obveze

Najbolje pitati u PU.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Prijenos porezne obveze

Prijenos porezne obveze se primjenjuje za poslove nadzornog inženjera kojeg određuje čl. 56. do 60. Zakona o gradnji (Narodne novine br. 153/13.) https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_12_153_3221.html
Mala vidra Registrirani član Postova: 91

Prijenos porezne obveze

Prema odredbi članka 152. Pravilnika građevinskim uslugama iz članka 75. stavka 3. točke a) Zakona uključujući usluge održavanja, rekonstrukcije i uklanjanja građevina, popravaka i čišćenja, osobito se smatraju:
a) usluge projektiranja i drugi poslovi u vezi s građevinskim objektom,
b) pripremni radovi na gradilištu, radovi na rušenju objekta ili njegovih dijelova,
c) izgradnja građevinskih objekata ili njihovih dijelova,
d) instalacijski radovi,
e) završni građevinski radovi,
f) održavanje, renoviranje i popravak objekta ili njegovih dijelova, uključujući čišćenje, keramičarske, tapetarske i parketarske radove,
g) pružanje usluga nadzora,
h) postavljanje ili sklapanje strojeva ili opreme koji nakon postavljanja ili sklapanja postaju nepokretna imovina,
i) iznajmljivanje strojeva i opreme za izgradnju ili rušenje, s rukovateljem,
j) svaka usluga koja uključuje isporuku pokretnina i njihovu ugradnju u nekretnine tako da pokretnina stječe svojstva nekretnine,
k) ustupanje osoblja, ako osoblje obavlja građevinske usluge.

Ako ćemo prema Zakonu, od svega što si nabrojala da ćete raditi za tu firmu, prijenos porezne obveze mogao bi se primjeniti za usluge nadzora sukladno točki g)Pružanje usluga nadzora. Sad se postavlja pitanje što bi se sve moglo podrazumjevati pod tim uslugama. Moje osobno mišljenje je da bi mogao ići Prijenos porezne obveze, ali u tom slučaju na fakturu treba staviti Usluge nadzora gradilišta.
Voljela bih i ja čuti ostala mišljenja...
nina Registrirani član Postova: 94

Prijenos porezne obveze

Firma u sustavu PDV-a radi građevinske poslove kao podizvođač. Ta firma je sklopila ugovor s nama (u sustavu PDV-a) da za nju radimo poslove kao što su kontrola radnika na gradilištu (njenih), vođenje raznih evidencija, papirologije vezane za to radilište, naručivanje materijala. Ugovoromsmo regulirali našu mjesečnu naknadu tj. uslugu. Moje je pitanje da li cijena naše usluge se fakturira s PDV-om ili može ići kao tuzemni prijenos porezne obveze. Molim hitno pomoć jer imam više mišljenja i dilema vezano za to. Hvala.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Građevinske usluge

Na žalost tumačenja građevinskih usluga s motrišta PDV-a za sve što nije jasno navedeno u čl. 152. st. 1. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ili Dodatku II istog Pravilnika može se smatrati osobnim mišljenjem ako se za to nema uporište u službenom mišljenju MF PU. To je tako namjerno ili slučajno...

No, mi smo mišljenja (kao i Kikica) da se u Vašem slučaju radi o PPO tim više što navodite da se radi o nezavršenom reciklažnom dvorištu, što znači da je ta ograda samo dio građevinskih usluga na koje se primjenjuje PPO pri izgradnji istog.
Primjerice, postavljanje zaštitne odbojne ograde uz cestu se smatra građevinskom uslugom na koju se primjenjuje PPO (Dodatak II, t. 5.), logično bi bilo da se jednako pravilo može primijeniti i za ostale ograde oko nekretnine i ako to nije taksativno navedeno u spomenutom dodatku.
vv Registrirani član Postova: 14

Građevinske usluge

Hvala na odgovoru... ali još uvijek sam u dilemi, jer svaka klizna ograda je montažna -jer je se može odrezati i zavariti na drugom mjestu. Problem se može višestruko promatrati. Našla sam jedno mišljenje u korist PPO (Postavljanje ograda-prijenos porezne obveze od 27.10.2014. A. Prtenjača), ali to je osobno mišljenje i procjena.
N/A Postova: 0

Građevinske usluge

Ako je ta ograda dio nekretnine, nije montažna, može se primijeniti PPO. Ako je nastala kao dio bravarskih radova, može se primijeniti PPO.
vv Registrirani član Postova: 14

Građevinske usluge

Da li se kod izrade i montaže metalne ograde sa kliznim vratima oko ne završenog reciklaženog dvorišta ( fakturiranog s PPO po čl.75.st.3.t.a Zak. o PDV-u) također primjenjuje prijenos porezne obveze? Znači svi sudionici su u sustavu PDV-a.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Avansni račun za predujam kod PPO, građevinski radovi

"Također, na računima za primljene predujmove za građevinske usluge dane nakon 1. srpnja 2013. godine isporučitelj građevinskih usluga odnosno primatelj predujma neće obračunati PDV. "
Citirano iz: https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/tuzemni-prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu/3998/
zmotana Registrirani član Postova: 35

avansni račun kod avansa za ppo građevinski radovi

Primljen je avans za radove za koje mora biti primjenjen prijenos porezne obaveze. Kako napraviti avansni račun sa prijenosom ili bez, jer to je račun samo za avans.
Hvala
Admin_1 Administrator Postova: 667

Čl. 75. st. 3. t. a Zakona o PDV-u - održavanje

Citat iz https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/uputa-za-primjenu-tuzemnog-prijenosa-porezne-obveze-prilikom-obavljanja-gradjevinskih-usluga/4408/ :

"Prilikom izvođenja slijedećih građevinskih radova primjenjuje se prijenos porezne obveze, neovisno izvode li se prilikom izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja građevinskog objekta (uz ograničenja koja su pojašnjena primjerima iz prvog poglavlja):
- zidarski radovi,
- izolaterski radovi,
- radovi pjeskarenja,
- tesarski radovi,
- krovopokrivački radovi,
- soboslikarski i ličilački radovi,
- stolarski i bravarski radovi,
- staklarski radovi,
- limarski radovi,
- parketarski radovi,
- podopolagački radovi,
- radovi oblaganja,
- završna obrada podova,
- štukatura i
- gipsarski radovi.

Također napominjemo da se prijenos porezne obveze primjenjuje i na prateće radove nužne za izvođenje gore navedenih radova (članka 152. stavak 1. točka b) Pravilnika) kao što su primjerice priprema prostora za rad, postavljanje skela, zaštita namještaja od oštećenja, čišćenje prostora po završetku radova, ali ne i dovoz i odvoz radnika, materijala, alata i slično (članak 152. stavak 2. točka k) Pravilnika)."
trio no Registrirani član Postova: 185

ČL. 75.st.3a - održavanje

Porezni obveznik izvršio je građevinske radove drugom poreznom obvezniku. Na računu je evidentirao da su izvedene građevinske usluge - održavanje, tj. poporavak i popravak dotrajalih dijelova (fasade i terase) na postojećoj građevini. Nije riječ o rekonstrukciji postojećeg objekta, nego o održavanju. Na takvu uslugu zaračunat je PDV, da li je to ispravno?
Admin_1 Administrator Postova: 667

Kiosk-primjena PPO

Na žalost Pravilnik o PDV-u kada se određuju građevinske usluge ne upućuje na građevinsku struku niti na propise u graditeljstvu. Upravo je zbog toga ponekad teško odrediti kada se primjenjuje tuzemni prijenos porezne obveze.
Osnovno je pitanje o kakvom se kiosku radi. U pravilu su takvi objekti pokretni pa i ako se ti radovi nalaze pod t. 21. Dodatka II tog Pravilnika, smatramo da se kod ugradnje rolo vrata na kiosk ne radi o građevinskoj usluzi na koju se primjenjuje prijenos porezne obveze.
trio no Registrirani član Postova: 185

kiosk-primjena PPO

Da li se prema Zakonu o građenju kiosk koji ima lokacijsku dozvole te priključke za vodu i struju smatraju građevinom? Odnosno pitanje glasi da li se na radove koji se izvode na kiosku ( ugradnja rolo vrata) primjenjuje PPO??
Mislimo da ne ide, ali molimo mišljenje.
Dax Registrirani član Postova: 180

Čl. 75. st. 3. Zak. o PDV u

Da radi se o prijenosu porezne obveze prema čl. 75., st. 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost.
trio no Registrirani član Postova: 185

ČL.75. ST.3. ZAK. O PDV u

Molimo za pomoć u rješavanju sljedeće nedoumice: stolarski obrt (u sustavu PDVa) isporučuje i montira vrata za naručitelja (u sustavu PDVa) na novom objektu. Da li u ovom slučaju dolazi do prijenosa porezne obveze temeljem čl. 75. st.3., odnosno da li se to smatra ugradnjom stolarije u novi objekat?

Hvala
MEDO223 Sudionik foruma Postova: 2

Građevinske usluge

Hvala, kikica...problem je što mi nikada nismo odvajali prijevoz, najam i montažu skele u računu kao zasebne stavke već je sve obuhvaćeno u jednome, a poslujemo već jako dugo.
N/A Postova: 0

Građevinske usluge

Pravilnikom o PDV-u čl. 152., st. 1. određeno je da se građevinskim uslugama smatraju radovi u okviru gradnje iz Dodatka II tog Pravilnika, a u Dodatku II je pod točkom 14. navedeno postavljanje skela.
Pravilnikom o PDV-u čl. 152., st. 2. točkom k) je određeno da se građevinskim uslugama osobito ne smatra prijevoz opreme nužne za izvođenje građevinskih radova (skele).
Kako do sada objavljena mišljenja tumače da se prijenos porezne obveze primjenjuje kod izgradnje novog objekta i rekonstrukcije, za postavljanje skele u okviru tih poslova se primjenjuje tuzemni prijenos porezne obveze između obveznika PDV-a.
Za prijevoz i najam skele se ne primjenjuje prijenos porezne obveze, na te usluge se obračunava PDV.
MEDO223 Sudionik foruma Postova: 2

Građevinske usluge

Da li mi netko konkretno može reći dal se radi prijenos porezne obaveze u slučaju iznajmljivanja skele, gdje je prijevoz naš, kao i montaža i demontaža skele. Dakle daljne radove mi ne izvodimo, samo ovo što sam navela. U zakonu piše iznajmljivanje strojeva i opreme, s rukovateljem. Mi smatramo da skela nije s rukovateljem jer tokom najma nitko njome ne upravlja od naših djelatnika. Čitam sve upute od porezne ali nisam sigurna dal radimo dobro. Od poreznih savjetnika sam dobila različita mišljenja tako da ako netko ima iskustva s ovime neka podijeli.
Admin_1 Administrator Postova: 667

Građevinske usluge - detaljna uputa MF

Objavljena je nova Uputa Središnjeg ureda Porezne Uprave:
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/uputa-za-primjenu-tuzemnog-prijenosa-porezne-obveze-prilikom-obavljanja-gradjevinskih-usluga/4408/
N/A Postova: 0

Građevinske usluge

Između izvođača radova i kooperanta se primjenjuje prijenos porezne obveze (vidi: https://www.misljenja.hr/novosti/prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu-primjenjuje-se-i-na-izvodjaca-i-na-podizvodjaca-kooperanta/875/ ), naravno ako ste u sustavu PDV-a i ako je izvođač radova za kojeg radite u sustavu PDV-a.
Prema mom shvaćanju, za prijenos porezne obveze u graditeljstvu je jako bitno da se takva usluga obavlja u sklopu nove gradnje ili rekonstrukcije.
Možda pomogne i mišljenje porezne uprave: https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/sanacija-nemjerenog-dijela-plinske-instalacije-i-tuzemni-prijenos-porezne-obveze/4244/
Ina Sudionik foruma Postova: 63

Građevinske usluge

Ne obavljamo mi građevinske usluge, mi smo podizvoditelj,mi smo obavili uslugu sanacije cijevovoda te smo isporučili rezervni dio.
Kupac nam je poslao dopis-napomenu na narudžbenici o nezaračunavanju PDV-a.

Da li smo u tom slučaju dobro postupili?
Kviska Sudionik foruma Postova: 27

Građevinske usluge

Kada obavljate građevinske usluge (sa ili bez materijala) drugom obvezniku PDV-a, tada Vi na svoj izlazni račun PDV ne zaračunavate, te navodite napomenu da je riječ o prijenosu porezne obveze prema čl. 75., st. 3. točka a ) Zakona o PDV-u. To je zakonska odredba, što znači da kupac vama ništa ne mora javljati.
Ina Sudionik foruma Postova: 63

Članak 75 st.3

Dobili smo dopis od našeg kupca da prema izvršenim uslugama i isporučenoj robi koja se odnosi na njihovu investiciju ne obračunamo PDV te da se pozovemo na Čl.75 st.3, te smo i izdali račun bez PDV-a.
S obzirom da smo mi u sustavu PDV-a, sva naša roba i usluge su oporezive, prema svemu navedenom za Čl.75 st.3 ne pripadamo oslobođenju,,zanima me kako da znamo da li još koji račun moramo izdati bez PDV-a ili nam to isključivo kupac mora naznačiti.
Unaprijed zahvaljujem!
Admin_1 Administrator Postova: 667

Građevinske usluge

Za građevinske usluge propisana obveza tuzemnog prijenosa porezne obveze, to nije izbor već obveza!

Prema čl. 75., st., 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost na građevinske usluge primjenjuje se tuzemni prijenos porezne obveze.

O tome se može vidjeti detaljnije:
1. Građevinske usluge - za prijenos porezne obveze propisana je obveza, a ne izbor te novosti nakon 1. siječnja 2014. (Novosti, datum objave 13.01.2014.)
https://www.misljenja.hr/novosti/gradjevinske-usluge-za-prijenos-porezne-obveze-propisana-je-obveza-a-ne-izbor-te-novosti-nakon-1-sij/640/
2. Prijenos porezne obveze u graditeljstvu (Porezna uprava, datum objave 04.07.2013., Klasa: 410-19/13-01/273)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu/2507/
3. Porez na dodanu vrijednost - građevinske usluge (Porezna uprava, datum objave 29.07.2013., Klasa: 410-19/13-01/271)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/porez-na-dodanu-vrijednost-gradjevinske-usluge/2631/
4. Prijenos porezne obveze u graditeljstvu (Porezna uprava, datum objave 18.10.2013., Klasa: 410-19/13-01/399)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu/3009/
5. Tuzemni prijenos porezne obveze u graditeljstvu (Porezna uprava, datum objave 11.12.2013., Klasa: 410-19/13-01/405)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/tuzemni-prijenos-porezne-obveze-u-graditeljstvu/3998/
6. Prijenos porezne obveze - građevinske usluge, postavljanje kolektora (Porezna uprava, datum objave 09.01.2014., Klasa: 410-19/13-01/658)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/prijenos-porezne-obveze-gradjevinske-usluge-postavljanje-kolektora/3451/
7. Ugradnja opreme za povrat plastične ambalaže te ugradnja sustava za zaštitu od krađe u trgovačkim centrima (ugrađene antene) (Porezna uprava, datum objave 03.02.2014., Klasa: 410-19/13-01/574)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/ugradnja-opreme-za-povrat-plasticne-ambalaze-te-ugradnja-sustava-za-zastitu-od-kradje-u-trgovackim-c/3515/
8. Usluge održavanja melioracijskih građevina (Porezna uprava, datum objave 14.02.2014., Klasa: 410-19/13-01/712)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/usluge-odrzavanja-melioracijskih-gradjevina/3708/
9. Primjena prijenosa porezne obveze (Porezna uprava, datum objave 21.02.2014,, Klasa: 410-19/14-01/50)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/primjena-prijenosa-porezne-obveze/3514/
10. Prijenos porezne obveze kod usluga održavanja prohodnosti cesta u zimskim uvjetima (Porezna uprava, datum objave 03.03.2014., Klasa: 410-19/13-01/771)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/prijenos-porezne-obveze-kod-usluga-odrzavanja-prohodnosti-cesta-u-zimskim-uvjetima/3780/
11. Usluge arhitekata (Porezna uprava, datum objave 19.03.2014., Klasa: 410-19/13-01/719)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/usluge-arhitekata/3706/
12. Nastanak porezne obveze i odbitak poreza na dodanu vrijednost (Porezna uprava, datum objave 01.04.2014., Klasa: 410-19/14-01/51)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/nastanak-porezne-obveze-i-odbitak-poreza-na-dodanu-vrijednost/3700/
13. Usluge instalacije sustava protuprovale, videonadzora i vatrodojave te pumpe na bazenu, montaže rashladne tehnike i tuzemni prijenos porezne obveze (Porezna uprava, datum objave 03.04.2014., Klasa: 410-01/13-01/3249)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/usluge-instalacije-sustava-protuprovale-videonadzora-i-vatrodojave-te-pumpe-na-bazenu-montaze-rashla/3782/
14. Usluge ugradnje elektrotehničke opreme, tuzemni prijenos porezne obveze (Porezna uprava, datum objave 03.04.2014., Klasa: 410-19/13-01/490)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/usluge-ugradnje-elektrotehnicke-opreme-tuzemni-prijenos-porezne-obveze/3781/
15. Gradovi – pitanja i odgovori i prijenos porezne obveze za građevinske usluge (Porezna uprava, datum objave 12.05.2014., Klasa: 410-19/14-01/270)
https://www.misljenja.hr/porezna-uprava/gradovi-pitanja-i-odgovori-i-prijenos-porezne-obveze-za-gradjevinske-usluge/3942/
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Stranice:
 Povratak