Mišljenja.hr

Forum

Podjela pretporeza

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_3 Administrator Postova: 329

Škola stranih jezika

Dalela, pretpostavljamo škola stranih jezika obavlja obrazovanje u vezi s nastavnim programom koje je donijelo odnosno odobrilo nadležno ministarstvo ili druga tijela s javnim ovlastima. Ako je tako, usluga obrazovanja je oslobođena PDV-a pa škola stranih jezika ne može priznavati pretporez vezano za tu oslobođenu djelatnost. Moguće je da uz oslobođenu djelatnost imaju i oporezive isporuke pa su obveznici podjele pretporeza.
Za oslobođenje vidjeti toč. i na poveznici https://misljenja.hr/osloboenja-za-odreene-djelatnosti-od-javnog-interesa/c1680/
Vezano za podjelu pretporeza poveznice su u postu ispod Vašega.
Dalela Registrirani član Postova: 154

Škola stranih jezika

Preuzeli smo vođenje knjiga školi stranih jezika, koja je u sustavu PDV-a, porez na dobit.
Iz prijašnjeg knjigovodstva sam vidjela da su pretporez po ulaznim računima priznavali 70%, dok prema izlaznim računima su obračunavali 100%.
Za knjige,normalno 5%.
Gdje mogu pogledati neki članak Zakona na temelju kojeg određujemo priznavanje PDV-a po ulaznim računima.
U glavi mi stoji da se to određuje na temelju prihoda prethodne godine, ali gdje mogu točno vidjeti neku tabelu priznavanje pretporeza, jer pretraživanjem Zakona nisam mogla naći ništa osim čl.39 i čl. 40(oslobođeno bez prava na odbitak pretporeza), što mi ne ulazi u ovu priču sa njima.

Unaprijed zahvaljujem,


Admin_3 Administrator Postova: 329

Neprofitna organizacija u sustavu PDVa

U prosincu objavljujemo novost o podjeli i priznavanju pretporeza: https://misljenja.hr/podjela-priznavanje-pretporeza/v4628/
Propisana je obveza podjele pretporeza ako porezni obveznik koristi dobra i usluge koje su mu obavljene, djelomično za isporuke dobara i usluga za koje je dopušten odbitak pretporeza i za obavljanje isporuka dobara i usluga za koje nije dopušten odbitak pretporeza. U tom slučaju, može se odbiti samo onaj dio pretporeza koji se odnosi na transakcije za koje je dopušten odbitak pretporeza. Vrijednost iznosa pretporeza treba podijeliti na dio koji se može odbiti i na dio koje se ne može odbiti.
U svakom slučaju, uputno je postotak prethodno dogovoriti s PU.

Dalje, dopušteno je i dio pretporeza koji se može odbiti utvrđivati odvojeno za svaki dio svog poslovanja, ali uz uvjet da se vodi odvojeno knjigovodstvo i da se o tome prethodno obavijesti nadležnu ispostavu Porezne uprave. Nadležna ispostava Porezne uprave se izvještava 15 dana prije početka razdoblja oporezivanja u kojem započinje primjenjivati ovaj način podjele pretporeza.
O podjeli pretporeza, što je propisano može se vidjeti u Bazi znanja „Porezni sustav - Porez na dodanu vrijednost“: https://misljenja.hr/podjela-pretporeza/c3331/

Primjer nabave dugotrajne imovine udruge obveznika PDV-a i podjela pretporeza može se vidjeti u Bazi znanja „Neprofitno računovodstvo“: https://misljenja.hr/primjer-nabave-dugotrajne-imovine-udruge-obveznika-pdv-podjela-pretporeza/c771/
Dalela Registrirani član Postova: 154

Neprofitna organizacija u sustavu PDVa

Neprofitna organizacija Tenis kluba registrirana je davne 2009. godine.
Obzirom na ulaganja koja je imala, ušla je u sustav PDV-a, gdje je priznavala sav pretporez prema ulaznim računima, obzirom da se nabavljala roba sitnog inventara i dugotrajna imovina, te se gradila poslovna zgrada.
Isto tako, izdavali su izlazne račune za usluge najma gdje se također obračunavao PDV.

Uvođenjem neprofitnih organizaija da predaju PD obrazac za dio koji vode u gospodarske svrhe, i nadalje se PDV obračunavao kao i od početka, te se PD obrazac radio na način da su prihodi od najma dugotrajne imovine i članarine vanjskim gostima obračunavao PDV, dok su troškovi bili dio od potrošene struje, dio od održavanja, dio od komunalija, dio od potrošene robe sitnog inventara. Sve to je bilo određeno u nekom postotku od 35% (odokativno potrošeno za gospodarske svrhe).

Porezna uprava smatra da se PDV (pretporez) na ulazne račune (obzirom da se grijanje i struja trošila zbog balona i treninga koji su se održavali i u zimskom periodu, nije trebalo priznavati u 100% iznosu.
Kako odrediti i odvojiti trošenje struje, plina, potrošnog materijala, usluge održavanja itd. u nekom postotku, kada se više-manje tereni koriste za škole tenisa, dok se za gospodarski dio troši samo 35%, koje koriste u isto vrijeme kada su i škole tenisa i treninzi profesionalnih tenisača?

PD obrazac je na kraju mali, što porezna uprava ne prihvaća, iz razloga što su ulazni računi jako veliki, te porez na dobit ne ispada u iznosu koji bi njih zadovoljio, a teško je odrediti postotak.
Da li netko ima bolji savjet oko ovog slučaja, jer do sada se uvijek ovako radilo, obzirom da su od samog početka u sustavu PDV, jer se znalo da će biti dosta ulaganja i napredovanja širenja ove akrivnosti među mladima.
Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru ili prijedlogu.

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak