Mišljenja.hr

Forum

Pravila protiv premještanja dobiti

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Kontrolirano inozemno društvo i prijava poreza na dobit

Zakon o porezu na dobit propisuje pravila protiv premještanja dobiti.
Članak 30.b, st. 1. Zakona o porezu na dobit određuje tko se smatra kontroliranim inozemnim društvom. Daljnje uvjete određenja kontroliranog inozemnog društva i povezanih osoba propisuje čl. 30.b, st. 7. Zakona o porezu na dobit.
Ako se subjekt ili stalna poslovna jedinica smatra kontroliranim inozemnim društvom, čl. 30.b, st. 2. Zakona o porezu na dobit propisuje da je porezni obveznik dužan u poreznu osnovicu uključiti neraspodijeljenu dobit subjekta ili stalne poslovne jedinice koja proizlazi iz sljedećih kategorija prihoda:
1. kamata ili drugog prihoda od financijske imovine,
2. naknada za licencije ili bilo kojeg drugog prihoda od intelektualnog vlasništva,
3. dividende, udjela u dobiti i prihoda od raspolaganja dionicama ili udjelima,
4. financijskog leasinga,
5. osiguranja, bankarstva i ostalih financijskih djelatnosti,
6. od prodaje i usluga, nastalih od robe i usluga nabavljenih od povezanih društava i prodanih povezanim društvima, s malo ili nimalo dodane gospodarske vrijednosti.
Međutim to se pak ne primjenjuje sukladno čl. 30.b, st. 3. Zakona o porezu na dobit ako kontrolirano inozemno društvo obavlja znatnu gospodarsku djelatnost s pomoću osoblja, opreme, imovine i zgrada, što se potvrđuje relevantnim činjenicama i okolnostima.
Ako se subjekt ili stalna poslovna jedinica smatra kontroliranim inozemnim društvom u skladu s navedenim odredbama, porezni obveznik je dužan u poreznu osnovicu uključiti neraspodijeljenu dobit subjekta ili stalne poslovne jedinice koja proizlazi iz kategorija prihoda koje su navedene u čl. 30.b, st. 7. Zakona o porezu na dobit uvažavajući odredbu čl. 30.b, st. 3. i 4. istog Zakona.
Ako je hrvatsko društvo ima 100% udjela u društvu druge države i hrvatsko je društvo dalo zajam tom društvu, prihod od kamata se oporezuje u RH jer tu kamatu ostvaruje hrvatsko društvo pa smatramo da se u konkretnom slučaju ne primjenjuju navedene odredbe o pravilima protiv premještanja dobiti. Da je hrvatsko društvo primilo pozajmicu, kamatu bi plaćalo inozemnom (povezanom) društvu i ta bi se dobit od kamata oporezivala u inozemstvu.
Detaljnije se može vidjeti u članku „Uračunavanje poreza plaćenog u inozemstvu i pravila protiv premještanja dobiti“ - Porez na dobit baze znanja Porezni sustav: https://misljenja.hr/uracunavanje-poreza-placenog-inozemstvu-pravila-protiv-premjestanja-dobiti/c1333/
Dakle, ako društvo ima kontrolirano inozemno društvo (koje zadovoljava propisane uvjete kontroliranog inozemnog društva) uz Obrazac PD je od 1. siječnja 2019. godine obvezno podnijeti i Obrazac PD-KID. U tom se obrascu utvrđuje dio dobiti koja pripada hrvatskom društvu, dio dobiti koju treba uključiti u poreznu osnovicu hrvatskog društva.
I dalje se primjenjuje čl. 68., st. 2. Općega poreznog zakona prema kojem je porezni obveznik koji je izravno ili neizravno stekao više od 50 % udjela u tuzemnom ili inozemnom trgovačkom društvu, ili je u sustavu povezanih društava određenih čl. 49., st. 2. ovoga Zakona, dužan to prijaviti nadležnom poreznom tijelu prema svome sjedištu na posebnom obrascu Prijava činjenica bitnih za oporezivanje.
Dalje, treba obratiti pozornost da se međunarodni ugovori primjenjuju i dalje na jednak način.

Lila05 Registrirani član Postova: 3

Kontrolirano inozemno društvo i prijava poreza na dobit

Poštovani, hrvatsko društvo je 100%-tni vlasnik društva u Srbiji. U 2021. godini između društava nije bilo nikakvog prometa roba i usluga, jedino pozajmice matičnog društva društvu-kćeri. Također nije bilo nikakvih promjena prethodno prijavljenih podataka. U 2021. god. oba društva su poslovne godine završile sa gubitkom. Da li je potrebno uz obrazac PD predavati i PD-KID ili na neki drugi način obavijestiti Poreznu upravu o rezultatima poslovanja društva-kćeri? Da li je uopće u pitanju kontrolirano inozemno društvo obzirom da nije ispunjen treći uvjet o sudjelovanju u dobitku?

Pozajmice će biti prijavljene na obrascu PD-IPO.

Hvala unaprijed.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak