Mišljenja.hr

Forum

Isplata autorskih i umjetničkih naknada

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Mebl Sudionik foruma Postova: 48

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

Nigdje nije propisano, osim što do kraja siječnja za druge dohotke morate predati Potvrdu o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu na dohodak i prirezu u 2016.
Korisnik1 Registrirani član Postova: 9

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

Molim vas pomoć vezano za obračunske liste za druge dohotke. Uručivanje obračuna plaće radniku je obavezno po zakonu. Je li isto obvezno i za druge dohotke?

Hvala
Admin_3 Administrator Postova: 331

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

Za druge dohotke prema članku 115. Zakona o doprinosima, doprinosi se obračunavaju s obračunom primitaka i dospijevaju na naplatu istodobno s isplatom primitka. To znači da neovisno što je autorski iz 2016. i izvršen je u 2016., a isplata je u 2017., ta će isplata na žalost biti po propisima iz 2017. odnosno smatramo da se trebaju obračunati doprinosi. Iako se u pravilu doprinosi odnose na razdoblje, prema stajalištima Ministarstva financija – Središnjeg ureda Porezne uprave i čl. 218. c Pravilnika o doprinosima u ovom slučaju takav obračun se ne može primijeniti. Prema Pravilniku o doprinosima, iznimka bi bila ako je između isplatitelja i primatelja primitka ugovoren datum isplate primitka od kojega se utvrđuje drugi dohodak, da se tada primjenjuju stope za obračun doprinosa važeće na ugovoreni datum isplate (ako je ugovorena isplata u 2016. a zbog određenih razloga ta isplata nije provedena u 2016.). No, mišljenja smo da bez obračuna doprinosa, zbog tehničkog rješenja povezanog sa slanjem JOPPD-a, a koji prema dostupnim informacijama ne prolazi bez doprinosa u 2017., obračun bez doprinosa ne bi prošao.
Bitno je napomenuti, ako je osoba osigurana po osnovi obavljanja samostalne umjetničke djelatnosti i plaća doprinose prema rješenju Porezne uprave, ili za samostalne umjetnike doprinose plaća Ministarstvo kulture, prema naknadama za isporučeno umjetničko djelo ne postoji obveza doprinosa. Isplatitelj primitka mora osigurati dokaz, a dokaz jest potvrda Porezne uprave izdana na ime primatelja.
Mebl Sudionik foruma Postova: 48

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

U skladu sa izmjenama čl. 13., 14. i 17. Zakona o doprinosima od 1. siječnja 2017. ukidaju se iznimke od obveze doprinosa za naknade za isporučena autorska pravo i/ili srodna prava, naknade za isporučeno umjetničko djelo te na primitke od kojih se utvrđuje drugi dohodak isplaćen umirovljeniku.
No prema nekim mišljenjima od strane Porezne uprave za druge dohotke dospijeće doprinosa je sa isplatom drugog dohotka
Jučer sam imala slučaj isplate takvog autorskog no na žalost nije nam prošao JOPPD za autorsko djelo bez doprinosa. Jednako tako, nije nam prošao niti Ugovor o djelu za kojeg su doprinosi obračunani prema razdoblju na koje se odnose odnosno izvršen je u 2016. a isplata je u 2017. U skladu sa svim navedenim neovisno na koje razdoblje se odnose naknada za isporučena autorska pravo i/ili srodna prava, naknade za isporučeno umjetničko djelo isplata i za doprinose i za poreze ide po propisima iz 2017.




Sheldon Sudionik foruma Postova: 115

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

Da, ja bi samo nadopunio odgovor da se porez na dohodak plaća prema važećim stopama u trenutku isplate, neovisno što je ugovoreno dok je za doprinose bitno kada je po ugovoru obavljena isporuka, kada je djelo isporučeno.
Ovdje se radi o naknadama za autorska i umjetnička djela koja su izvršena i ugovorena u 2016. godini, a samo će se njihova isplata obaviti u 2017. godini.
Mala vidra Registrirani član Postova: 91

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

Prilikom isplate takvih ugovora u 2017.godini ne moraju se obracunati doprinosi samo u slucaju da postoji pisani ugovor iz 2016. u kojem je izricito ugovoreno i naglaseno da je datum isplate u 2016.godini, ali iz nekog razloga isplata ipak nije bila u 2016.g ( recimo, zbog nedostatka novca i sl.).
Medjutim, ako je u ugovoru navedeno da je ce isplata biti u 2017.g. primjenjuju se novi propisi (porez 24% i doprinosi) bez obzira sto je djelo izvrseno u 2016.godini.
lucky Sudionik foruma Postova: 1

Isplata autorskih i umjetničkih naknada u 2017.

Da li se za naknade za autorska i umjetnička djela koja su izvršena i ugovorena u 2016. godini, a njihova isplata će se obaviti u 2017. godini, primjenjuju propisi o doprinosima koji su vrijedili na dan nastanka obveze ili vrijede propisi na dan isplate?
Odnosno, da li se moraju na naknade obračunati doprinosi?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak