Mišljenja.hr

Forum

Plaćanje obvezne članarine u strukovnoj komori za zaposlenik

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_3 Administrator Postova: 330

Plaćanje obvezne članarine u strukovnoj komori za zaposlenik

Vezano za dohodak radnika, Zakon o porezu na dohodak određuje da se primitkom od nesamostalnog rada ne smatra primitak koji poslodavac i isplatitelj primitka odnosno, plaće omogućuje radnicima i fizičkim osobama koje ostvaruju primitke po osnovi nesamostalnog rada (plaću), te fizičkim osobama koje se stručno osposobljavaju za rad bez zasnivanja radnog odnosa u interesu obavljanja djelatnosti poslodavca i isplatitelja primitka, odnosno plaće, i to članarine po osnovi članstva u strukovnim komorama koje je, prema posebnim propisima, obvezno za radnike pri obavljanju određenih poslova za poslodavaca i isplatitelja primitka, odnosno plaće. Detaljnije za pretplatnike u bazi znanja „Porezni sustav - Porez na dohodak“:
https://misljenja.hr/primici-koji-se-ne-smatraju-primicima-od-nesamostalnog-rada/c3031/

Smatramo da bi za takvo plaćanje poslodavac za svoje radnike trebao npr. zatražiti ponudu od strukovne komore te po uplati dobiti račun s popisom radnika za koje je obavio plaćanje. Ovdje račun predstavlja vjerodostojnu knjigovodstvenu ispravu kao temelj za knjiženje troška/rashoda/izdatka.

Uporište za navedeno:
Opći porezni zakon propisuje da se bilježenje podataka u poslovne knjige mora temeljiti na urednim i vjerodostojnim knjigovodstvenim ispravama. Detaljnije za pretplatnike u bazi znanja „Porezni sustav - Porezni postupak“: https://misljenja.hr/knjigovodstvene-isprave-i-evidencije-obveza-izdavanja-rauna/c2922/
Zakon o računovodstvu propisuje knjigovodstvenu ispravu, detaljnije za pretplatnike u bazi znanja „Poduzetničko računovodstvo“: https://misljenja.hr/knjigovodstvena-isprava/c1646/
Primjerice, HSFI određuje rashode, detaljnije za pretplatnike u bazi znanja „HSFI - MSFI“: https://misljenja.hr/hsfi-16-rashodi/c1869/
O izdacima po osnovi samostalnih djelatnosti detaljnije za pretplatnike u bazi znanja „Porezni sustav - Porez na dohodak“: https://misljenja.hr/izdaci-po-osnovi-samostalnih-djelatnosti/c2139/ i „Obrt (samostalne djelatnosti)“: https://misljenja.hr/poslovni-izdaci/c1014/
Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija također propisuje knjigovodstvenu ispravu, detaljnije za pretplatnike u članku baze znanja „Neprofitno računovodstvo“: https://misljenja.hr/knjigovodstvena-isprava/c2454/, a o rashodima u članku https://misljenja.hr/rashodi/c866/

Ne vidimo nikakav objektivan razlog zbog kojega komora ne bi mogla ispostaviti račun na ime poslodavca s popisom osoba za koje je plaćena članarina. Naravno, kao isprava za plaćanje ne mora nužno biti ponuda, to može biti ugovor ili predračun i sl.

Mi ne nalazimo tumačenje MF-a zakonom propisanog : „…poslodavac i isplatitelj primitka odnosno, plaće omogućuje…“, tj. smatra li se pod omogućuje i „refundacija“ radniku uplate od strane radnika, za to Vas upućujemo da zatražite službeno stajalište ili tumačenje SU/MF - Porezne uprave. Ako očitovanje bude takvo da se pod pojmom omogućuje smatra i refundacija, vjerodostojna knjigovodstvena isprava za poslodavca može biti i odluka o refundaciji članstva u komori na temelju računa koji glasi na fizičku osobu - djelatnika ili djelatnike.
Snow007 Sudionik foruma Postova: 4

Plaćanje obvezne članarine u strukovnoj komori za zaposlenik

Unaprijed se ispričavam ako je moje pitanje završilo u krivoj temi, ali mi se ovo činilo kao najbliže.
Problem je sljedeći:
Radim u zdravstvu. Kako bih mogao raditi svoj posao potrebna mi je licenca. Licencu izdaje nadležna komora. Jedan od preduvjeta za licencu je i plaćeno godišnje članstvo u komori.
Do ove godine poslodavac je redovito plaćao članstvo tako da je zatražio od komore predračun za XY članova (svojih zaposlenika). Predračun je glasio na poduzeće. Kad je ponuda plaćena, komora bi izdala poduzeću račun, a članovima upisala uredno podmirenje obveza. Sve je prolazilo bez ikakvih problema.
Problem nastaje jer Komora više ne smije postupati po ranije opisanom protokolu već račun za plaćanje članarine izdaje isključivo na ime fizičke osobe (člana).
Poslodavac i dalje želi platiti članarinu za svoje zaposlenike, ali pitanje je kako to napraviti da sve bude uredno „pokriveno“ i s računovodstvene i pravne strane? Tretira li se plaćanje članarine kao primitak plaće i treba li na to platiti poreze i doprinose?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak