Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Evidencija potrošnog materijala

Datum objave: 30.03.2009, Klasa: 410-01/09-01/475, Porezna uprava

Putem e-maila, a vezano uz obvezu da doktori stomatologije vode evidenciju potrošnog materijala sukladno Zakonu o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04.), postavili ste upit da li takvu evidenciju moraju voditi isključivo doktori stomatologije koji obavljaju stomatološku djelatnost u svojoj stomatološkoj ordinaciji ili takvu evidenciju moraju voditi i stomatološke poliklinike (zdravstvene ustanove) koje su osnovane sukladno odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Temeljem navedenog, u nastavku odgovaramo.

Zakon o porezu na dohodak (Narodne novine br. 177/04. i 73/08.) u članku 23. stavku 1. propisuje da su porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz članka 18. navedenog Zakona dužni upisati se u registar poreznih obveznika poreza na dohodak i utvrđivati dohodak na temelju podataka iz poslovnih knjiga i evidencija. Prema stavku 2. navedenog članka poslovne knjige i evidencije iz stavka 1. istoga članka su knjiga primitaka i izdataka, popis dugotrajne imovine, knjiga prometa i evidencija o tražbinama i obvezama.

Pravilnik o porezu na dohodak (Narodne novine br. 95/05., 96/06., 68/07., 146/08., 2/09. i 9/09. – ispravak) u članku 25. stavku 2. propisuje da se kao poslovni izdaci iz stavka 1. navedenog članka mogu priznati samo oni izdaci o kojima postoje ...

 

- Može Vas zanimati


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice