Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Do 1. rujna 2016. treba predati ukupno tri obrasca OPZ–STAT–1

Datum objave: 22.08.2016, misljenja.hr
Sukladno Pravilniku o obvezujućim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i poreznoj nagodbi (Narodne novine br. 78/15.) obveznici sastavljanja propisanog statističkog izvješća o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima su samo porezni obveznici upisani u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost koji na dan sastavljanja izvješća imaju u svojim poslovnim knjigama evidentirana dospjela, a nenaplaćena potraživanja. Pravilnik definira dospjelo, a nenaplaćeno potraživanje kao:
1. potraživanje temeljem dospjelog, a nenaplaćenog računa izdanog sukladno odredbama Zakona o PDV-u,
2. potraživanje temeljem dospjelog, a nenaplaćenog računa izdanog sukladno odredbama OPZ-a. O dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima se do naplate u cijelosti ili cjelokupnog otpisa sastavljaju statistička izvješća sa stanjem na dan:
- 31. ožujka,
- 30. lipnja,
- 30. rujna i
- 31. prosinca
tekuće godine, uz uvjet da na dan sastavljanja nisu starija od 6 godina. Statistička izvješća dostavljaju se na propisanom obrascu Statističko izvješće o dospjelim, a nenaplaćenim računima – Obrascu OPZ-STAT-1, Poreznoj upravi elektroničkim putem, korištenjem sustava ePorezna. Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o obvezujućim mišljenjima, ispravku prijave, statističkim izvješćima i poreznoj nagodbi (Narodne novine br ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice