Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Dio prijevoza putnika koji se odnosi na dionicu prijevoza u drugoj državi ne iskazuje se u PDV obrascu

Datum objave: 11.07.2014, misljenja.hr
Porezna uprava dala je službeno mišljenje odgovorom na upit o načinu obračuna PDV-a, te na koju poziciju u PDV obrascu treba iskazati usluge prijevoza putnika u slučaju kada se prijevoz obavlja na relaciji Zagreb – Ljubljana i Zagreb – Beograd.   Iz tog mišljenja dio citiramo u nastavku:   ..."U slučaju kada porezni obveznik obavlja međunarodni cestovni prijevoz putnika na relaciji Zagreb – Ljubljana (ili bilo koje drugo odredište unutar ili izvan Europske unije), obračunava hrvatski PDV samo na dionicu prijevoza putnika u Republici Hrvatskoj.
Što se tiče oporezivanja PDV-om u drugim državama kroz koje prevozi putnike, hrvatski prijevoznik treba se obratiti poreznim vlastima tih država radi utvrđivanja poreznih obveza u toj državi.   Na poziciji II.3. PDV obrasca (isporuke dobara i usluga u RH po stopi 25%) porezni obveznik iskazuje iznos osnovice i PDV-a zaračunan putnicima na dijelu prijevoza koji se odvija na području Republike Hrvatske, dok dio prijevoza koji se odnosi na dionicu prijevoza u drugoj državi ne iskazuje u PDV obrascu, obzirom da za taj dio putovanja mjesto oporezivanja nije u Republici Hrvatskoj."   Ovo mišljenje naši pretplatnici mogu u cijelosti vidjeti

Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice