Mišljenja.hr

Forum

Trošak platnog prometa

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
rajčica Registrirani član Postova: 16

Knjiženje troška platnog prometa

Hvala Vam.
Admin_2 Administrator Postova: 338

Knjiženje troška platnog prometa

Temelj za knjiženje podataka u poslovne knjige i nadzor je knjigovodstvena isprava (vidjeti: https://misljenja.hr/forum/racunovodstvo/poduzetnicko-racunovodstvo/temelji/knjigovodstvena-isprava/ )
Račun od banke je knjigovodstvena isprava koja sadrži sve podatke o poslovnom događaju, tj. na temelju tog se računa knjiži trošak naknade koji obračunava banka.
Izvadak je također knjigovodstvena isprava koja sadrži sve podatke o poslovnom događaju, tj. na temelju izvatka se knjiži plaćanje naknade koju je obračunala banka.
Radi jednostavnosti velika većina naše struke knjiženje obavlja samo na temelju izvatka, što se može opravdati činjenicom da se račun i izvadak izdaje u istom obračunskom razdoblju te da banka autonomno naplaćuje iznos koji je i fakturirala. U ovom slučaju je preporuka da se račun za naknadu platnog prometa priloži uz izvadak.
Što se tiče knjige ulaznih ili primljenih računa, čl. 165. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost propisuje njen sadržaj. Kako sadržajem nije propisana oslobođena isporuka, za takve se isporuke kao i prolazne stavke sadržane u ulaznom računu može u Knjizi primljenih (ulaznih) računa dodati nove stupce u kojima će ih se evidentirati.
Za pretplatnike:
Knjigovodstvena isprava ZOR: https://misljenja.hr/knjigovodstvena-isprava/c1646/
Knjigovodstvena isprava OPZ: https://misljenja.hr/knjigovodstvene-isprave-evidencije-obveza-izdavanja-racuna/c2922/
rajčica Registrirani član Postova: 16

knjiženje troška platnog prometa

Da li se mora račun banke za platni promet unositi u KUF ili je dovoljno izvod proknjižiti kad se skine sa žirca usluga platnog prometa? Tj da li se mora knjižiti obveza? Hvala
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak