Mišljenja.hr

Forum

Rashodi usluga

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Zagorjeumalom Registrirani član Postova: 72

Rashodi usluga

Emma, znači puno jednostavnije bi nam bilo da uvećamo cijenu gotovih proizvoda za taj trošak prijevoza, nego da ovako knjižimo na prihode i tamo u robnome ostaje minus..
Hvala na vašem vremenu i odgovoru.
Emma Registrirani član Postova: 151

Rashodi usluga

Zagorjeumalom, "Troškovi prijevoza gotovih proizvoda ili robe do kupca se knjiže po prirodnim vrstama troškova. Ja ne znam za konto na koji bi se to knjižilo i kako...."
To znači da su troškovi:
- prijevoznog sredstva npr. amortizacija, gorivo, održavanje što i knjižite na odgovarajuća konta,
- vozača npr., plaća, dodaci na plaću, dnevnice i sl. što i knjižite na odgovarajuća konta,
- cestarine i sl. što i knjižite na odgovarajući konto.
Ako fakturirate te troškove prijevoza kupcu, onda imate prihod o usluge prijevoza, obvezu za PDV i potraživanje od kupca što i knjižite na odgovarajuća konta.
I to je to.
Minus karticu usluge prijevoza ako ne mogu riješiti vaši programeri - dobavljač programa, to neće moći riješiti nitko drugi.
Zagorjeumalom Registrirani član Postova: 72

Rashodi usluga

Zahvaljujem Emma na konkretnom odgovoru. Tako su nam rekli i informatičari našeg rač.programa, da za to nema rješenja. Naše kolegice u računovodstvu su na računima iskazivale kupcu uslugu prijevoza robe, a onda je taj "artikl" išao u minus a zapravo on nema zalihe, i stavljale su to na prihode, znači to je krivo knjiženje i postupak.
Molila bih Vas da mi pojasnite kako bih ispravno to radili, znači više nema iskazivanja kupcu na računu "usluga prijevoza" nego možemo taj dio troška za prijevoz ukalkulirati kroz nalog proizvodnje još dodatno? Ili samo pod artiklom (gotovog proizvoda) uračunamo u finišnu cijenu proizvoda?
Što ste konkretno mislila pod: Troškovi prijevoza gotovih proizvoda ili robe do kupca se knjiže po prirodnim vrstama troškova. Ja ne znam za konto na koji bi se to knjižilo i kako....


Hvala unaprijed.
Emma Registrirani član Postova: 151

Rashodi usluga

Zagorjeumalom, nema primke odnosno naloga usluge. Možda, ovisno o programskim rješenjima mogu biti preddefinirane neke isprave u programu sa svojim nazivima, pogledajte ili pitajte za uputu za program što to znači.
Ako se radi o nabavi zaliha ili manipulaciji sa zalihama u tijeku proizvodnje prijevoz i sl. ovisni troškovi uvećavaju vrijednost zaliha što zajedno čini nabavnu vrijednost zaliha ili se ti troškovi trebaju ukalkulirati u cijenu proizvodnje, u konačnici u cijenu gotovog proizvoda.
Troškovi prijevoza gotovih proizvoda ili robe do kupca se knjiže po prirodnim vrstama troškova.
Zagorjeumalom Registrirani član Postova: 72

Rashodi usluga

Proizvodna smo djelatnost i za gotov proizvod radimo nalog proizvodnje u kojem razdužujemo materijal koji koristimo kod izrade tog proizvoda. U prošloj godini smo imali obavljene neke usluge (prijevoz naše robe do kupca..). Zanima me kako za te obavljene usluge napraviti \"primku\" odnosno nalog usluge, da mi ta usluga u robnom-materijalnom pod prikazom artikala ne ide u minus? Za nju nemam utrošeni materijal (gorivo od kamiona knjizim pod trosak u g.k.), jedino mogu uračunati cijenu rada. Imam proknjižene prihode za te usluge, a nemam rashod od usluga u tom razdoblju...
Je li se netko susreo sa sličnim? Kako recimo to knjiže firme koje pružaju knjigovodstvene usluge(nema materijala utrošenog)?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak