Mišljenja.hr

Forum

Otpremnina-nepuno radno vrijeme

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Dax Registrirani član Postova: 180

Otpremnina-nepuno radno vrijeme

U slučaju poslovno uvjetovanog otkaza prema čl. 126. Zakona o radu, radnik ostvaruje pravo na otpremninu nakon dvije godine neprekidnog rada kod istog poslodavca. Pri tome nije bitno je li radnik bio zaposlen na puno ili nepuno radno vrijeme.
Otpremninu treba obračunati i isplatiti za svaku navršenu godinu neprekidnog rada kod tog poslodavca. Nepotpuna godina staža se ne uzima u obzir.
Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca. A ako Zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
trio no Registrirani član Postova: 185

Otpremnina-nepuno radno vrijeme

Kod utvrđivanja prava na otpremninu, zanima nas da li se gleda vremenski period od kada je osoba zaposlena kod poslodavac ili staž koji je ostvarila kod njega?
Naime imamo radnika koji je 5 godina bio na pola radnog vremena, te mu je uslijedio poslovno uvjetovani otkaz, te radnika koji je u periodu od 5 godina imao jedan dio ugovora na puno radno vrijeme, a jedan dio na nepuno radno vrijeme, također je uslijedio poslovno uvjetovan otakaz.

Pretpostavljamo da se radi o vremenskom period I da kod oba radnika utvrđujemo otpremninu za 5 provedenih godina kod poslodavca.
Da li nam netko može potvrditi ili?

Hvala
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak