Mišljenja.hr

Forum

Poklon radniku

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 340

Poklon radniku

Svaka naknada koja se radniku isplaćuje za dobro obavljen rad se smatra plaćom odnosno dohotkom od nesamostalnog rada. Prigodne nagrade definirane u članku 13. Pravilnika o porezu na dohodak nemaju veze s obavljenim poslom (radom), nego s određenom prigodom, a to je najčešće Božić, Uskrs, godišnji odmor (regres). Osim navedenih najčešćih prigoda, to može biti i rođendan radnika, vjenčanje i slično.
Marinela Sudionik foruma Postova: 9

Poklon radniku

Htjeli bismo radnici isplatiti nagradu za dobro obavljen rad, u iznosu 500,00 kn. Da li takva prigodna nagrada može spadati pod kategoriju Pravilnika o porezu na dohodak (čl. 13. st. 11) gdje se kao primjer navodi "božićnica, naknada za go i sl.". Da li se osim tih prigoda može i nekom drugom prigodom isplatiti nagrada? Hvala na odgovoru
Admin_2 Administrator Postova: 340

Poklon radniku

U smislu odredbi Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak navedeni poklon bon se smatra drugim dohotkom u naravi. To znači da je svota računa neto drugi dohodak koji morate preračunati na bruto kako bi mogli izvršiti obračun i uplatu poreza na dohodak (+ prirez). S obzirom na to da je riječ o umirovljeniku nema obveze obračuna i uplate doprinosa. Navedeni obračun (i račun) knjižite kao i svaki drugi dohodak. Više o navedenoj problematici na:

https://misljenja.hr/place/primjer-izracun-bruto-naknade-ugovora-o-djelu-pomocu-koeficijenata-za-umirovljen/1250/

nina Registrirani član Postova: 94

Poklon radniku

Radnik odlazi u redovnu starosnu mirovinu i Uprava je donesla odluku da se radniku kupi poklon do 1.500,00 kuna.
Kako knjižiti taj račun i koje bi bile obveze nas kao poslodavca. Poklon je kupljen nakon odjave radnika iz radnog odnosa.
Molim mišljenje. Hvala.
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak