Mišljenja.hr

Forum

Vlasnik obrta u sustavu poreza na dobit i bolovanje

Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
Admin_2 Administrator Postova: 338

Vlasnik obrta u sustavu poreza na dobit i bolovanje

Naknada plaće pripada nositelju samostalne djelatnosti za radne dane u tjednu (6 radnih dana), a obračunava se kao prosječna dnevna naknada. Naknada plaće mu za vrijeme privremene nesposobnosti pripada od 43. dana privremene nesposobnosti za rad i tu naknadu snosi HZZO. Iznimno, u slučajevima kada se naknada plaće isplaćuje od prvog dana privremene nesposobnosti na teret sredstava HZZO-a (kao primjerice u slučaju ozljede na radu), tada nositelju samostalne djelatnosti, odnosno osiguraniku koji obavlja gospodarsku djelatnost ona pripada od prvog dana privremene nesposobnosti.
Osiguranik koji obavlja gospodarsku djelatnost uz zahtjev za isplatu naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti mora priložiti izvješće o privremenoj nesposobnosti te dokaz da je podmirio sve dospjele obveze doprinosa.
https://misljenja.hr/obrt-samostalne-djelatnosti/bolovanje-nositelja-samostalne-djelatnosti/3025/
Naknada za bolovanje utvrđuje se od mjesečne osnovice osiguranja za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za prethodnih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje, umanjena za doprinos za mirovinsko osiguranje te porez na dohodak i možebitni prirez. Pri tome se primjenjuje pripadajući osobni odbitak. Ako je pak osiguranik osiguran na višu osnovicu od propisane, naknada se utvrđuje prema toj višoj osnovici ali ako je bio osiguran na tu osnovicu najmanje 6 mjeseci.
Naknada se utvrđuje na temelju iskazanih podataka u Potvrdi o osnovicama osiguranja.
Naranaca Sudionik foruma Postova: 17

Vlasnik obrta u sustavu poreza na dobit i bolovanje

molim za pomoć,
vlasnik obrta dobitaša koji jredovito isplaćuje plaću i doprinose je na bolovanju dužem od 42 dana,
na koji način ostvaruje pravo na naknadu bolovanja?
savjetniici su mi rekli da ide iso kao i za radnike, potvrda o plaći i tražiti refundaciju,
na HZZO su rekli da treba izjava o visino osobnog odbitka, kartice sa porezne uprave da nema duga za zdravstveno osiguranje, žiro račun obrta....

što je od navedenog točno, kad i kako isplatiti vlasniku naknadu za bolovanje?
Kreiraj odgovor
  • Sortiraj uzlazno
  • Sortirano je silazno
 Povratak