Hrvatski broj 1 za računovodstvo, poreze i doprinose.

Predujam poreza na dobit za 2019. godinu

Datum objave: 08.05.2019, misljenja.hr
Obveznik poreza na dobit plaća predujam poreza na dobit za 2019. godinu na osnovi porezne prijave za 2018. godinu. Predujam se plaća mjesečno do kraja mjeseca za protekli mjesec, a u iznosu koji se dobije kada se porezna obveza za 2018. godinu podijeli s brojem mjeseci istoga razdoblja (2018. godine). Porezni obveznik može zatražiti izmjenu visine predujma pisanim zahtjevom upućenim nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom sjedištu radi donošenja rješenja o novoj visini predujma. U zahtjevu treba navesti razloge za izmjenu visine predujma, a ako se radi o znatnijem padu poduzetničke aktivnosti u tekućoj odnosno prema prethodnoj poslovnoj godini, porezni obveznik dostavlja temeljna financijska izvješća za proteklo i tekuće porezno razdoblje (Bilancu i Račun dobiti i gubitka).
Ako se radi o padu poduzetničke aktivnosti zbog nastale materijalne štete uzrokovane višom silom (požar, potres, poplava, ratna razaranja, terorističke akcije, uništenje imovine poreznog obveznika nakon provalne krađe ili sl.), Porezna uprava može riješiti zahtjev poreznog obveznika na osnovi zapisnika mjerodavnog tijela koje provodi postupak utvrđivanja visine štete, odnosno istražni postupak. Porezni obveznik koji počinje obavljati djelatnost u 2019. godini ne plaća predujmove do prve porezne prijave, ali ih može plaćati ...


Cjelovit sadržaj dostupan je pretplatnicima.

 

- Može Vas zanimati

×

Koristimo internetske kolačiće (cookies) kako bi Vam osigurali najbolje iskustvo i funkcionalnost portala. Kolačići su na ovom portalu namijenjeni isključivo legitimnoj svrsi, poput olakšavanja pružanja usluga. Doznajte više o tome klikom na „Uvjeti korištenja i zaštita privatnosti“. Nastavkom korištenja portala prihvaćju se uvjeti korištenja i uporaba kolačića.

Povratak na vrh stranice